ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ

ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ

Πρόκειται για ένα  πρόβλημα του δέρματος που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι. Είναι μια χρόνια, ήπια, υποτροπιάζουσα και συχνά  ασυμπτωματική λοίμωξη της κερατίνης στιβάδας του δέρματος.

Οφείλεται σε ένα λιπόφιλο σαπροφυτικό μύκητα, τη malassezia furfur, που σαπροφυτεί στο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής όλων μας και δε μεταδίδεται, όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει, από την άμμο, από αντικείμενα ή τις πισίνες, αλλά πολλαπλασιάζεται σε λιπαρά δέρματα λόγω εφίδρωσης και υψηλής θερμοκρασίας, για αυτό και συχνά υποτροπιάζει.

Συμπτώματα ποικιλόχρους πιτυρίασης

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση προκαλεί κηλίδες διαφορετικού χρώματος (ανάλογα με το φωτότυπο του καθενός), που έχουν ελαφρύ λέπι και εντοπίζονται στη ράχη και στο πάνω μέρος του θώρακα και των βραχιόνων. Κατά την απόξεση των πλακών πέφτουν πιτυρώδη και ελαφρώς λιπαρά λέπια. Οι πλάκες μπορεί να συρρέουν λαμβάνοντας γεωγραφικά σχήματα, ενώ σε κάποιους ασθενείς μπορεί να συνυπάρχουν βλάβες διαφορετικού χρώματος και σχήματος.

Η νόσος εντοπίζεται στα παιδιά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο , σε αντίθεση με τους ενηλίκους στου οποίους προσβάλλονται ο τράχηλος , το άνω μέρος του κορμού , η κοιλιακη χώρα κι οι βραχίονες.

Η συγκεκριμένη μυκητίαση έχει αυξημένο ποσοστό υποτροπών και το τριχωτό της κεφαλής είναι ο τόπος ανάπτυξης των παθογόνων μυκήτων. Πρόκειται για μη κολλητική-μεταδοτική  πάθηση.

Παράγοντες που ευνοούν την ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η μετάβαση του μύκητα σε παθογενή κατάσταση, λόγω υπερπολλαπλασιασμού του, σε ορισμένα άτομα, οδηγεί στην εμφάνιση της δερματοπάθειας και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που την ευνοούν:

-Λιπίδια από τους σμηγματογόνους αδένες

-Ιδρώτας

-Ζέστη και υγρασία

-Ορμονική διαταραχή(όπως το σύνδρομο Cushing)

-Συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών

-Γενετική προδιάθεση

-Ανοσολογικές διαταραχές

-Χρήση ελαιωδών παρασκευασμάτων για το σώμα

Αντιμετώπιση της ποικιλόχρους πιτυρίασης

Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά σαμπουάν, κρέμες ή σπρέι και σε εκτεταμένες περιπτώσεις ή συχνές υποτροπές με χάπια από το στόμα. Σημαντικό είναι επίσης να επαναλαμβάνεται η τοπική θεραπεία 1 -2 φορές την εβδομάδα κατά τους θερινούς μήνες για πρόληψη των υποτροπών. Αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει θεραπεία η μυκητίαση εξελίσσεται σε χρόνια μορφή. Ακόμη και αν θεραπευτεί όμως, συχνά υποτροπιάζει λόγω μη επαρκούς χρόνου αγωγής ή λόγω προδιάθεσης του ασθενούς.

Πρόληψη

Τα άτομα με προδιάθεση πρέπει να αποφεύγουν τα συνθετικά ρούχα, τη χρήση λιπαρών καλλυντικών και τα πολύ υγρά και ζεστά μέρη. Επειδή η μυκητίαση δεν είναι μεταδοτική και ο μύκητας δε ζει πάνω από λίγες μέρες έξω από την ανθρώπινη επιδερμίδα, η απολύμανση του ρουχισμού δεν είναι απαραίτητη.

Ραντεβού











    About Author

    Δρ. Τίνα Γελέκη, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

    Η ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΛΕΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ SIENNA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΚΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ­ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ ΚΑΙ KINGSTON HOSPITAL OF LONDON, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ. ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ,ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑ.