Θεραπεία ακμής και δυσχρωμιών – ουλών ακμής

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να ταλαιπωρήσει για πολλά έτη ανεξάρτητου ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία (το 85% των περιπτώσεων είναι έφηβοι ), ενώ πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και στην ενηλικίωση .

Η ακμή επηρεάζει ένα πολύ  μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής του. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος για να υπολογίσουμε πόσο χρόνο θα πάρει για να εξαφανιστεί πλήρως. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η μεγάλη λιπαρότητα, κυρίως ως αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων (τεστοστερόνη), στο κορυνεβακτηρίδιο, σε στενούς πόρους, αλλά και στη χρήση λανθασμένων καλλυντικών.

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν πολλές εξελιγμένες θεραπείες, που δίνουν άριστα αποτελέσματα χωρίς  απαραίτητα να χρειάζεται να επιβαρύνεται ο οργανισμός με βαριές θεραπείες από το στόμα για πολλούς μήνες. 

Ο πρωτοποριακός τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται ένας βαθύς ολοκληρωμένος καθαρισμός (συνδυασμός ενζυμικών και χημικών peelings,jet-peel,hydra facial) με τη βοήθεια της φωτοανάπλασης, του fractional laser, plexr και της φωτοθεραπείας (LED therapy) χαρίζουν μοναδικά αποτελέσματα μεγάλης διάρκειας σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία. Οι φλεγμονώδεις βλάβες μπορούν να εξαλειφθούν την ίδια μέρα της θεραπείας, ενώ το δέρμα αναζωογονείται και καθαρίζεται σε βάθος, χωρίς ερεθισμούς με τη βοήθεια εξειδικευμένων κοκτέιλ μεσοθεραπείας.

Συμπτώματα Ακμής

Η πλέον συνηθισμένη μορφή ακμής είναι η Acne Vulgaris που σημαίνει «κοινή ακμή» και οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αυτό το είδος ακμής.

Το πρόσωπο και το πάνω μέρος του λαιμού επηρεάζονται συχνότερα, αλλά πολλές φορές και η πλάτη, ο θώρακας και οι ώμοι επηρεάζονται επίσης.

Λόγο κυρίως των μονίμων ουλών,  επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία και αποφέρει χαμηλό αυτοσεβασμό. Επιπλέον η ακμή  σε μεγάλο ποσοστό τείνει να εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία, όταν οι άνθρωποι είναι ήδη αρκετά ανασφαλείς. Συνεπώς γρήγορη και έντονη θεραπεία συνίσταται για να δώσει πιο άμεσα αποτελέσματα και για να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία του ατόμου.

Αίτια Ακμής

Ο ακριβής λόγος που οι άνθρωποι εμφανίζουν ακμή δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστός. Πολλοί παράγοντες συνδέονται με την ακμή:

  • Οικογενειακό ιστορικό: Η τάση να δημιουργείται ακμή είναι κληρονομική.
  • Ορμονική δραστηριότητα (Οδηγεί σε αύξηση της λιπαρότητας)
  • Στρες
  • Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος
  • Βακτήρια στους πόρους (κορυνεβακτηρίδιο)
  • Η χρήση αναβολικών στεροειδών
  • Οποιαδήποτε φάρμακα περιέχουν αλογόνα, λίθιο ή ανδρογόνα
  • Έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου

Θεραπείες Ακμής

Με το laser Co2 Fractional γίνεται επιλεκτική σάρωση όλης της επιφάνειας του δέρματος που θέλουμε να διορθώσουμε και διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με τη μέθοδο αυτή οδηγεί σε ολική ανάπλαση του δέρματος, ενώ  η επούλωση είναι πιο γρήγορη με λιγότερους ερεθισμούς σε σχέση με τα laser παλαιότερης γενιάς.

  • Before-Θεραπεία Ακμής
    After-Θεραπεία Ακμής
    Πρίν Θεραπεία Ακμής Μετά

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ουλών ακμής ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Ένας μέσος όρος συνεδριών είναι 5-6, σε διάστημα περίπου 20 ημερών μεταξύ τους και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Τα σημάδια ακμής σβήνουν σταδιακά καθώς παράγεται όλο και περισσότερο κολλαγόνο.

Θεραπεία Ακμής με PlasmoLifting

Η δύναμη του laser ενωμένη με τη δύναμη των βλαστοκυττάρων, κάνουν τη θεραπεία PlasmoLifting την πιο δημοφιλή, με εντυπωσιακά αποτελέσματα βαθιάς, ολικής ανάπλασης και αναδόμησης του δέρματος του προσώπου. Η θεραπεία PlasmoLifting ξεκινά με την εφαρμογή του Laser Co2 Fractional, που δρα στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και ενεργοποιεί τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, και συνεχίζει με την αυτόλογη θεραπεία βλαστοκυττάρων με PRP. Η τελευταία χρησιμοποιεί τις αναπλαστικές και επανορθωτικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων των δικών μας αιμοπεταλίων. Σε συνδυασμό, η εφαρμογή της θεραπείας ενισχύει την επούλωση και σύσφιξη της επιδερμίδας, την παραγωγή νέου κολλαγόνου, σβήνει απόλυτα φυσικά από το πρόσωπό μας, λεπτές ρυτίδες και ουλές ακμής, χαρίζοντας ελαστικότητα, φρεσκάδα και λάμψη. Η θεραπεία απαιτεί μια μικρή αιμοληψία.

  •  Εφαρμογή στις ουλές ακμής : Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική θεραπεία ουλών ακμής. Ανάλογα με τον αριθμό και το βάθος των ουλών μπορεί να απαιτηθούν 6-8 συνεδρίες
  •  Εφαρμογή στις δυσχρωμίες: Οι δυσχρωμίες, δηλαδή τα σημάδια που αφήνουν τα σημάδια της ακμής είναι από τα πιο επίμονα προβλήματα της αισθητικής δερματολογίας . Η εφαρμογή εξειδικευμένου laser απαλύνει και σταδιακά εξαφανίζει τις δυσχρωμίες, ενώ η αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP βοηθά στην πιο γρήγορη ανάπλαση και επαναφορά της φυσιολογικής χροιάς του δέρματος. Επιλέγετε τον ιδανικό τύπο laser  αντίστοιχα με τη βαρύτητα του προβλήματος ( IPL,Co2 FRACTIONAL, Q-SWITCHED ALEXANDRITE  ή ND-YAG) .

Θεραπεία Ακμής με Micro-needling

Πρόκειται για μία επαναστατική θεραπεία, μέσω της οποίας διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης καθώς και παραγόντων ανάπτυξης για τη φυσική επούλωση-ανάπλαση του δέρματος μετά το μικροτραυματισμό από τις βελόνες του Micro-needling. Η δημιουργία μικροσκοπικών οπών στα αιμοφόρα αγγεία έχει ως επακόλουθο την απελευθέρωση αιμοπεταλίων, τα οποία με τη σειρά τους απελευθερώνουν παράγοντες ανάπτυξης που προωθούν και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Η θεραπεία αυτή:

  • Μειώνει αισθητά τα σημάδια, ουλές και δυσχρωμίες της ακμής.
  • Απαλύνει τις βαθιές ρυτίδες κι εξαφανίζει τις λεπτές ρυτίδες
  • Αποκαθιστά την ελαστικότητα του δέρματος που γίνεται πιο σφριγηλό και παχύ.

Τα οφέλη μπορούν να μεγιστοποιηθούν μέσω συμπληρωματικών θεραπειών με το μηχάνημα ιοντοφόρεσης-σονοφόρεσης (Environ Ionzyme DF), με τη φωτοανάπλαση(UPL), με τις ραδιοσυχνότητες (VIORA) και με την αυτόλογη μεσοθεραπεία (Plasmolifting ή PRP). Επίσης, η χρήση στο σπίτι της ατομικής μικροσυσκευής Cosmetic Roll-cit και η κατάλληλη σειρά προϊόντων περιποίησης δέρματος, πλούσια σε βιταμίνες A, C, B, E και αντιοξειδωτικά, ενισχύει τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Η μέθοδος είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος (ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα), οποιαδήποτε εποχή του έτους, γιατί το δέρμα δεν αποκτά ευαισθησία στον ήλιο. Χρησιμοποιείται σε πρόσωπο, λαιμό και σώμα και το στάδιο της επούλωσης είναι συντομότατο (ερύθημα διάρκειας μίας έως τρεις ημέρες στο πρόσωπο).

Εντυπωσιακά αποτελέσματα με τον συνδυασμό θεραπειών για την ακμή στο ιατρείο χωρίς φάρμακα από το στόμα

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Αντιμετώπιση ακμής με με εμφυτεύματα υαλουρονικου οξεως

Μια άλλη εξαιρετικά εντυπωσιακή μέθοδος για την αντιμετώπιση των βαθιών ουλών ακμής  είναι η έγχυση υαλουρονικού οξέως, ακριβώς κάτω από τις ατροφικές ουλές ακμής.  Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως είναι υποαλλεργικά εμφυτεύματα, μη ζωικής προέλευσης, τα οποία αναπληρώνουν το χαμένο υαλουρονικό οξύ της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να “γεμίζουν” την ατροφική ουλή και χαρίζουν στο πρόσωπο μια λεία και ομοιογενή εμφάνιση. Το υαλουργικό οξύ συγκρατεί νερό στο δέρμα, δίνοντας τους όγκο και ελαστικότητα. Παρέχει βαθειά ενυδάτωση εκ των έσω βελτιώνοντας τον τόνο και υφή του δέρματος και διεγείροντας της παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.  Σε διάρκεια μόλις 30 -40 λεπτών , τα εμφυτεύματα επιτυγχάνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα με φυσικό τρόπο, χωρίς νυστέρι. Το αποτέλεσμα είναι φυσικό και ορατό από την πρώτη κι’όλας στιγμή, ενώ διαρκεί από 10 έως 18 μήνες. Τα εμφυτεύματα υαλουργικού οξέως αποτελούν μια αληθινή επανάσταση στο χώρο της αισθητικής δερματολογίας, και αν συνδυαστούν με τις παραπάνω μεθόδους θεραπειών στο ιατρείο μπορούν να  εκτοξεύσουν τα αποτελέσματα. Δεν  δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις, όντας απολύτως βιοσυμβατά και βιοδιασπώμενα.

Θεραπείες Ακμής & Ουλών Ακμής - Δρ. Σταματίνα Γελέκη

Ραντεβού