Skip to content Skip to footer

BOTOX vs ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικα εργαλεία αντιγήρανσης.Τόσο το botox όσο και το υαλουρονικό οξύ είναι ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το Botox είναι μια δραστική ουσία που μειώνει την υπερδραστηριότητα των μυών, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου κυρίως, αλλά και του λαιμού.Η μείωση κινητικότητας των μυών οδηγεί στο ”σβήσιμο” των ρυτίδων και σε ένα πρόσωπο που φαίνεται πιο ξεκούραστο και νεανικό.

Το υαλουρονικό οξύ είναι  φυσικό συστατικό του δέρματος μας, αλλά δυστυχώς μειώνεται σε ποσότητα κι εκφυλίζεται σε ποιότητα με την πάροδο των ετών. Με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας, έχει κατασκευαστεί το ίδιο υλικό σε μορφή gel, κατάλληλο για ενδοδερμική έγχυση.Αποτέλεσμα έχει την αποκατάσταση του χαμένου όγκου του προσώπου, ”γεμίζοντας” τις ρυτίδες  στην περιοχή που εγχύεται. Η θεραπεία  με υαλουρονικό οξύ είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, αφού παρέχει πολλές δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου και προσφέρει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Από τις ανωτέρω αδρές περιγραφές γίνεται σαφές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά υλικά, που ικανοποιούν διαφορετικές ανάγκες. Ειδικότερα για τις ρυτίδες έκφρασης του άνω 1/3 του προσώπου, όπου τίθεται συχνότερα το ερώτημα ποια ειναι η καλύτερη θεραπεία, η απάντηση είναι ότι το Βotox αποτελεί την κύρια επιλογή. Το υαλουρονικό έχει θέση επικουρικά, σε δεύτερο χρόνο για ρυτίδες βαθύτερες, τις οποίες το Botox δεν εξάλειψε τελείως.

Αν σε κάποιες περιπτώσεις αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο υαλουρονικό για τις ρυτίδες του μετώπου, χωρίς να έχει προηγηθεί Botox ,πρέπει να έχουμε υπ’όψιν ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να πλησιάσει το αποτέλεσμα του Botox.

Επίσης λόγω του πολύ λεπτού δέρματος στο μέτωπο, πρέπει να γίνεται ορθή επιλογή στην ποιότητα και τον τύπο του υαλουρονικού που θα χρειαστεί, γιατί είτε λάθος ποσότητα είτε λανθασμένος τύπος υαλουρονικού μπορεί να οδηγήσει σε άστοχες και δαπανηρές θεραπείες που δε θα έχουν το επιθυμητό  αποτέλεσμα.

Σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Βotox και σε ποιες το υαλορουνικό οξύ;

Με το botox προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης: μετώπου, μεσόφρυου, ματιών και λαιμού. Απ’ την άλλη το υαλουρονικό οξύ είναι η καλύτερη λύση για τις ρυτίδες χειλιών στόματος και παρειών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία με Botox και πως με υαλουρονικό οξύ;

Στο πρόσωπο, η δράση του botox είναι να αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μιμιτικούς μύες. Μειώνοντας την κίνηση αυτών των μυών, σβήνουν εντελώς ή αποκτούν μικρότερο βάθος οι ρυτίδες έκφρασης, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κ.λπ.. Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούν τις ρυτίδες κι εκεί ακριβώς στοχεύει το botox. Με το botox, στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες αυτές απαλύνονται ή εξαφανίζονται, χωρίς να χάνουμε την εκφραστικότητά μας.

Επειδή το botox δρα τοπικά στο σημείο που γίνεται, μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά ακόμα και σε νεαρά σε ηλικία άτομα, στα οποία οι ρυτίδες λόγω της αυξημένης εκφραστικότητάς τους έχουν σχηματιστεί μεν, αλλά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί και μονιμοποιηθεί. Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως “baby botox”, τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις botox που δρα ανασταλτικά στη μονιμοποίηση των ρυτίδων. Αντιθέτως, σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστεί βαθιές ρυτίδες, το botox έχει μικρότερη δράση, καθώς το δέρμα που πλέον έχει μειωμένη ελαστικότητα, έχει ήδη «τσακίσει» στη ρυτίδα από τη χρόνια σύσπαση των μιμιτικών μυών. Σε αυτήν την περίπτωση, το botox δεν μπορεί να αποδώσει με το ίδιο ενυπωσιακό αποτέλεσμα όσο σε μικρότερης ηλικίας άτομα.

Το υαλουρονικό οξύ εγχύεται κάτω από την επιδερμίδα γεμίζοντας έτσι τις ρυτίδες των χειλιών, γύρω από το στόμα, αλλά παράλληλα δίνει κι όγκο στα ζυγωματικά και στα χείλη. Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι γρήγορη, ανώδυνη (με τοπικό αναισθητικό) κι ασφαλής.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται κάθε θεραπεία;

Το botox είναι καλό να εφαρμόζεται περί τις 2-3 φορές το χρόνο (σε ειδικές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειάζονται έως και 4 επαναλήψεις ετησίως). Έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότερη, πριν την πάροδο τριμήνου, εφαρμογή μπορεί να εκληφθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ως αναμνηστική δόση με εμφάνιση εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που αποτελεί και τη μόνη περίπτωση μειωμένης διάρκειας ή αποτελεσματικότητας της ουσίας. Η δράση της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ διαρκεί από 6 έως 24 μήνες από την εφαρμογή του.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο botox?

Όσον αφορά στο botox, αν κι έως σήμερα έχουν εκτελεστεί εκατομμύρια εγχύσεις για κοσμητικούς λόγους, ουδέποτε έχει παρατηρηθεί σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση του στην κοσμητική ιατρική. Αυτό αποδεικνύεται από διπλές μελέτες που διεξήχθησαν σε μεγάλο αριθμό ασθενών, σύμφωνα με τις οποίες οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιος πόνος, ερύθημα ή εκχύμωση στο σημείο της έγχυσης, ενώ η βλεφαρόπτωση που εμφάνισαν παροδικά μικρός αριθμός ασθενών σχετίστηκε με μη σωστή εφαρμογή ή δόση του φαρμάκου.

 

 

Leave a comment

0.0/5