Η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT είναι ό,τι πιο νέο και επαναστατικό έχει να επιδείξει σήμερα η σύγχρονη Δερματολογία στην αντιμετώπιση της ενεργού Ακμής.

Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT | Τρόπος Δράσης

Η καινοτόμος μέθοδος της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT προσφέρει λύση εκεί που οι άλλες μέθοδοι Θεραπείας Ακμής δεν αποδίδουν. Όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Γελέκη Τίνα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Τοπικές και Συστηματικές θεραπείες της δερματικής νόσου είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν λόγω ατομικού ή οικογενειακού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και των ανεπιθύμητων ενεργειών που τις συνοδεύουν. Παράλληλα, είναι εγκεκριμένη για χρήση στην κλινική πράξη και είναι απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική.

Η σύγχρονη Δερματολογία αξιοποιεί τη δύναμη του φωτός για να αντιμετωπίσει τους κυριότερους παράγοντες που εμπλέκονται με την παθογένεια της ακμής χωρίς τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της τοπικής ή συστηματικής λήψης αντιβιοτικών, ορμονών και ρετινοειδών. Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) έχει δειχθεί πως έχει αντιβακτηριδιακή δράση, αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και δράση έναντι της σμηγματόρροιας. Οδηγεί σε ελάττωση του αριθμού του βακτηριδίου P. acnes και ελάττωση έκκρισης του σμήγματος και του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων.

Το ζωογόνο ορατό φως – μπλε (430-500μm) ή κόκκινο (550-700μm) – διεισδύει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, στοχεύοντας στις πορφυρίνες IX (Porphyrins IX),  προϊόντων που προκύπτουν από το μεταβολισμό των βακτηριών όπως είναι το P. Acnes στο δέρμα.

Στην DERMA LASER AESTHETICS, η διεξαγωγή της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT στηρίζεται στην επιδερμική εφαρμογή μιας ειδικής φωτοευαισθητοποιού ουσίας με στόχο τους τριχοσμηγματογόνους αδένες και την αύξηση της παραγωγής πορφυρινών IX (Porphyrins IX), οι οποίες ενεργοποιούνται με την έκθεσή τους στο ορατό φως και επάγουν μια φωτοδυναμική αντίδραση που εξουδετερώνει τα παθογόνα βακτηρίδια.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε την κορυφαία ιατρική συσκευή Dermalux Tri-Wave MD, η οποία αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες LED παγκόσμια. Δρα αποτελεσματικά ενάντια σε διάφορα ζητήματα της επιδερμίδας σε πρόσωπο αλλά και σώμα, όπως αντιμετώπιση ακμής, δυσχρωμιών, ερυθρότητας, ψωρίασης, τραυμάτων, ανανέωσης επιδερμίδας και άλλα.

Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT | Μηχανισμός Θεραπείας

Η Φωτοδυναμική Θεραπεία προϋποθέτει 3 βασικά στοιχεία για να λειτουργήσει:  

  • Φωτοευαισθητοποιητής:

Η θεραπεία της ακμής με φως στηρίζεται στην ικανότητα των βακτηρίων P. Acnes να παράγουν πορφυρίνες ως προϊόν μεταβολισμού. Αυτές οι πορφυρίνες δρουν ως ενδογενείς φωτοευαισθητοποιητές μέσα στον τριχοσμηγματογόνο θύλακο και ενεργοποιούνται από το ορατό φως, επάγοντας μία φωτοχημική αντίδραση που εκριζώνει τα βακτηρίδια.

Η εξωτερική εφαρμογή φωτοευαισθητοποιού ουσίας οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης των πορφυρινών, οι οποίες όταν εκτεθούν στο ορατό φως παράγουν ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το βακτηρίδιο P. Acnes.

  • Πηγή Φωτός:

Το μήκος κύματος που επιλέγεται για την πηγή φωτός εξαρτάται από το βάθος που θέλουμε να γίνει η διείσδυση. Η απορρόφηση των πορφυρινών βρίσκεται εντός του ορατού φάσματος, σε μήκος κύματος από 300-650 nm. Έχει αποδειχθεί ότι το μπλε φως έχει μεγαλύτερη δραστικότητα στην ενεργοποίηση των πορφυρινών από ό,τι το κόκκινο, όμως το κόκκινο διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Ως πηγή μπλε και κόκκινου φωτός χρησιμοποιείται ειδική συσκευή που εκπέμπει στο ειδικό αυτό μήκος κύματος.

  • Οξυγόνο (O2):

H πορφυρίνη IX διεγείρεται με την εφαρμογή ορατού φωτός και αντιδρά με το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να παράγονται δραστικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβη στις μεμβράνες και κατά συνέπεια κυτταρικό θάνατο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η βακτηριοκτόνος δράση.

Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT | Οφέλη

Τα κλινικά οφέλη της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT την καθιστούν ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση Δερματικών προβλημάτων στην περιοχή του προσώπου, του ντεκολτέ και της ράχης. Τέτοια περιστατικά είναι:

  • Ενεργός Ακμή
  • Ουλές & Σημάδια Παλαιάς Ακμής
  • Φωτογήρανση
  • Πανάδες & Δυσχρωμίες
  • Ρυτίδες & Λεπτές Γραμμές
  • Δερματική Ξηρότητα

Το φως που εκπέμπεται από τη συσκευή κατά τη διάρκεια της Φωτοδυναμικής Θεραπείας προκαλεί ανανέωση του δέρματος και φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μπλε φως:

Επιδρά στα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ακμής.

  • Κόκκινο φως:

Διεγείρει τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου, προσφέροντας λεία και νεανική επιφάνεια, μειώνοντας τις δυσχρωμίες του δέρματος, τις πανάδες και τις κηλίδες. Αποτελεσματικό κυρίως σε γηρασμένες επιδερμίδες που έχουν υποστεί τη φυσική φθορά του χρόνου.

  • Κίτρινο φως:

Δρα στο λεμφικό σύστημα και βελτιώνει τη λεμφική κυκλοφορία, με αποτέλεσμα την αποβολή τοξινών.

  • Πράσινο φως

Καταπραύνει σημαντικά το ερεθισμένο δέρμα.

Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT | Παρενέργειες

Η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT είναι γενικά μία άκρως ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος, χωρίς παρενέργειες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ασθενείς έχουν αναφέρει τις εξής ανεπιθύμητες ενέργειες:

  • Αίσθημα καύσου
  • Ξηρότητα
  • Ελαφρύ πόνο ή κνησμό
  • Ήπιο ερύθημα που διαρκεί λίγες μόνο ώρες
Φωτοδυναμικής Θεραπεία PDT | Αποτελέσματα

Από την πρώτη κιόλας συνεδρία Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT η επιδερμίδα εμφανίζεται πιο λαμπερή, καθαρή και ελαστική. Με τη Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT επιτυγχάνεται ελάττωση της έκκρισης του σμήγματος, ελάττωση του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων και σημαντική μείωση της φλεγμονής. Ο ιδανικός αριθμός συνεδριών που απαιτείται για την επίτευξη του τελικού επιθυμητού αποτελέσματος εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ακμής και την ανταπόκρισή της στη θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται 4-8 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 1-4 εβδομάδων.

Η φωτοδυναμική θεραπεία PDT αποτελείται από δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, η φωτοευαισθητοποιός ουσία χορηγείται στον ασθενή με τοπική επάλειψη και δεσμεύεται από τα κύτταρα-στόχος.

Στο δεύτερο στάδιο, η φωτοευαισθητοποιός ουσία ενεργοποιείται με τη βοήθεια οξυγόνου και με την παροχή συγκεκριμένου μήκους κύματος φωτός.

Η ενεργοποίηση αυτή οδηγεί στην παραγωγή ελευθέρων ριζών με αποτέλεσμα τον θάνατο των βακτηριδίων και την αποστείρωση της περιοχής.

Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT | Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της Φωτοθεραπείας είναι πολλαπλά, καθώς η μέθοδος καταπολεμά τους κυριότερους παθογενετικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στο πρόβλημα της ακμής, επιτυγχάνοντας:

  • Αντιβακτηριδιακή Δράση (Σημαντική ελάττωση της συγκέντρωσης του βακτηρίου Acnes)
  • Αντιφλεγμονώδη Δράση
  • Δράση κατά της σμηγματόρροιας
  • Δράση κατά της υπερκερατινοποίησης του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου
  • Αύξηση της παραγωγής ινοβλαστών
  • Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου & ελαστίνης
  • Ενίσχυση της αγγειοδιαστολής, της κυκλοφορίας του αίματος και του οξυγόνου στους ιστούς.

Παράλληλα, στα οφέλη της θεραπείας περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Μπορεί να εφαρμοστεί σε άντρες και γυναίκες.
  • Μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικα άτομα, αλλά και σε εφήβους.
  • Είναι ασφαλέστατη θεραπεία χωρίς επιπλοκές ή κινδύνους
Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT | Συχνές Ερωτήσεις

Είναι η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT η ιδανική θεραπεία για εμένα;

Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT είναι οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ακμή με κυρίως φλεγμονώδεις βλάβες. Η θεραπεία είναι κατάλληλη για όλους τους φωτότυπους δέρματος, ωστόσο προτιμώνται οι φωτότυποι I-III προς αποφυγή του κινδύνου μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.

Όπως τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Γελέκη Τίνα, η ακμή ανάλογα με τον τύπο, τη βαρύτητα, την εντόπιση και την ηλικία απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση και η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να παίξει κύριο ρόλο σαν επικουρική θεραπεία, αλλά και σαν μονοθεραπεία της ακμής.

Ποιες Φωτοευαισθητοποιές ουσίες χρησιμοποιούνται κατά τη Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT;

Για τη θεραπεία των συμπτωμάτων Ακμής η Φωτοευαισθητοποιός ουσία εφαρμόζεται τοπικά στις βλάβες και όχι συστηματικά, ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη φωτοτοξικότητα.

Οι κύριοι τοπικοί Φωτοευαισθητοποιητές που χρησιμοποιούνται είναι 5-αμινολεβουλινικό οξύ́ (ALA) σε συγκέντρωση 20% και ο εστέρας του, μεθυλαμινολεβουλινικό (MAL) σε συγκέντρωση 16%. Το MAL μετατρέπεται σε ALA μετά την απορρόφησή του από το δέρμα. Ο τοπικός Φωτοευαισθητοποιητής διεισδύει σε βάθος 2-3mm φθάνοντας στον σμηγματογόνο θύλακο που βρίσκεται στα 1,3mm.

Ποιες πηγές φωτός χρησιμοποιούνται κατά τη Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT;

Η απορρόφηση του ορατού φωτός από τις πορφυρίνες γίνεται στο φάσμα των 300-650 nm. Η επιλογή του κατάλληλου μήκους κύματος εξαρτάται από τις εκάστοτε ανάγκες της περιοχής που επιθυμούμε να θεραπεύσουμε.

Το μπλε φως (430-500μm) διεισδύει μέχρι τα 90-150 μm του επιφανειακού αγγειακού πλέγματος και στοχεύει κυρίως στην καταστροφή του βακτηριδίου P. Acnes, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το κόκκινο φως (550-700μm) εισχωρεί στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, στα 230-750 μm και θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς εκτός από την αντιφλεγμονώδη δράση του, ενισχύει την αγγειοδιαστολή και την κυκλοφορία του αίματος και οξυγόνου στους ιστούς. Η καλύτερη θρέψη των ιστών συνεπάγεται βαθιά ενυδάτωση, ανανέωση των κυττάρων και αποκατάσταση του δέρματος από τα σημάδια ,τις δυσχρωμίες και τις ουλές.

Πόσο ασφαλής είναι η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT;

Η Φωτοθεραπεία είναι μια απολύτως ασφαλής θεραπεία αφού βασίζεται στις αναπλαστικές ιδιότητες του ορατού φωτός.

Η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι σπάνια και περιλαμβάνει συμπτώματα ήπιας ερυθρότητας ή και απολέπισης και σπάνια παροδική μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, ιδίως σε σκουρότερους φωτότυπους δέρματος.

Ακόμη, εκτός από εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της Ακμής, η Φωτοθεραπεία είναι εγκεκριμένη από Ευρωπαϊκούς φορείς και τον FDA για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά τη θεραπεία Ακτινικών Υπερκερατώσεων, του επιφανειακώς επεκτεινόμενου και του οζώδους βασικοκυτταρικού καρκινώματος και της νόσου Bowen.

Ωστόσο, για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενέργειων συνιστάται:

  • Η χρήση ειδικών γυαλιών προστασίας από τον ασθενή και τον Ιατρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Η αποφυγή επαφής με τα ματιά σε περίπτωση επαφής με τον τοπικό Φωτοευαισθητοποιητή.
  • Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο έως και 48 ώρες μετά τη συνεδρία λόγω φωτοτοξικότητας.
  • Η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε εγκύους και έτσι δεν ενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις της Φωτοδυναμικής θεραπείας PDT;

Η Φωτοδυναμική θεραπεία PDT δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Επίσης αποφεύγεται σε ιστορικό φωτοευαισθησίας και φωτοαλλεργίας ή σε περιπτώσεις αλλεργίας στον φωτοευαισθητοποιό παράγοντα (αμινολεβουλινικό οξύ).

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη Φωτοδυναμική θεραπεία PDT;

Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στο ορατό φως, λόγω φωτοτοξικότητας.

Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη για τις επόμενες 3-4 ημέρες.

Η χρήση ειδικών προϊόντων και αναπλαστικών κρεμών  και ο σωστός καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση το αποτελέσματος όπως τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Γελέκη Τίνα.

Γιατί να επιλέξω την DERMA LASER AESTHETICS για τη Φωτοδυναμική θεραπεία PDT της ακμής μου;

Στην κλινική DERMA LASER AESTHETICS η επικεφαλής Δερματολόγος Δρ. Γελέκη Τίνα εγγυάται για την άρτια εφαρμογή, το άριστο αποτέλεσμα και την πλήρη ασφάλεια της θεραπείας. Η DERMA LASER AESTHETICS μάλιστα, είναι από τις πρώτες κλινικές που εισήγαγαν τη φωτοδυναμική θεραπεία στην Ελλάδα.

Ραντεβού