Το χημικό peeling ή χημική απολέπιση, είναι μία ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί χημικές ενώσεις όξινης φύσης που καθορίζουν την ιστολογική και δομική αναγέννηση του δέρματος σε βάθος, ανανεώνοντας την επιδερμίδα κι αναμορφώνοντας τη μικροαρχιτεκτονική του δέρματος. Μέχρι τώρα, για να μειωθεί το επιφανειακό τραύμα από τη χημική απολέπιση, προκειμένου να ελαττωθεί ο ερεθισμός του δέρματος, χρησιμοποιούνταν λιγότερο δραστικά διαλύματα(χαμηλότερης συγκέντρωσης πρωτονίων). Αυτό όμως οδηγούσε σε μειωμένη αποτελεσματικότητα. Τώρα όμως, υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για την επίτευξη αποτελεσματικότερης χημικής απολέπισης. Το ENERPEEL δρα αυξάνοντας το ποσοστό και την oμοιόμορφη απορρόφηση του οξέος(χάρη σε ένα ιδιαίτερο μόριο μεταφορέα) κι ενεργοποιώντας στοχευμένα τα μικροσωματίδια του οξέος κατά τη διάρκεια απορρόφησης στο δέρμα. Συνεπώς, το ποσοστό απορρόφησης κι η δράση του χημικού peeling αυξάνονται σημαντικά (π.χ.  του γλυκολικού οξέος αυξάνει κατά 100%), πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απολέπισης κι αναγέννηση της επιδερμίδας, με μικρότερο επιφανειακό τραύμα κι ερεθισμό.

Η διαδικασία, που είναι γνωστή ως χημικό peeling ή χημική απολέπιση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος στην επιφάνεια του δέρματος με σκοπό την ασφαλή αφαίρεση του εξωτερικού στρώματος. Η ποσότητα του αφαιρούμενου δέρματος εξαρτάται από τον τύπο του διαλύματος που χρησιμοποιείται, την ισχύ του προϊόντος κι από το χρόνο της εφαρμογής.

Τα χημικά peelings, συνήθως,κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με το βάθος στο οποίο διεισδύουν κι επιδρούν. Στη συνέχεια, ακολουθούν κάποια παραδείγματα σχετικά με τους τύπους των peelings και την ορολογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή τους.

 • Επιφανειακά Peelings: Αφαιρείται το επιφανειακό στρώμα του δέρματος ή επιδερμική στιβάδα. Είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι peelings και συχνά περιέχουν κάποιο τύπο υδροξυοξέος, γνωστό για τις απολεπιστικές του ιδιότητες  όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα του προσώπου. Ίσως θα θέλατε ένα peeling πριν από μία ξεχωριστή περίσταση όπου θα θέλετε να δείχνει το πρόσωπό σας υγιές και λαμπερό. Διαφορετικοί τύποι υδροξυοξέων είναι διαθέσιμοι σε αυτή την αγορά. Αυτά περιλαμβάνουν, άλφα υδροξυοξέα, όπως είναι το φυσικό γαλακτικό οξύ και το τρυγικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ, είναι ένα βήτα υδροξυοξύ, κι είναι μοναδικό ανάμεσα στα υδροξυοξέα υπό την έννοια ότι μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στους σμηγματογόνους αδένες και να προκαλέσει απολέπιση ακόμη και στις λιπαρές περιοχές του προσώπου και του κεφαλιού. Γι αυτόν το λόγο χρησιμοποιείται χρόνια από δερματολόγους για τη θεραπεία ακμής σε άτομα με πολύ λιπαρό δέρμα.

Γλυκολικό Οξύ: Το προϊόν διατίθεται σε διαφορετικά μεγέθη (30%-90%) και διαφορετικά επίπεδα pH(επίπεδα οξύτητας).

Μερικές φορές χρησιμοποιούνται συνδυασμοί διαφορετικών υδροξυοξέων.

Μειωμένης έντασης TCApeeling(Τριχλωροακετοσικό οξύ) μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση επιφανειακής απολέπισης.

 • Μεσαία Peelings: Αφαιρούνται ταυτόχρονα τα επιφανειακά μαζί με τα ανώτερα στρώματα επιδερμίδας. Επιπλέον περιλαμβάνουν τη χρήση δυνατότερων peelings. Το συνηθέστερο από αυτά είναι το TCA που συνήθως χρησιμοποιείται σε συγκέντρωση 15-35% για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών.

Το TCA μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με γλυκολικό οξύ ή άλλα peelings προκειμένου να επιτύχουμε ένα περισσότερο ελεγχόμενο και στο σωστό βάθος peeling.

 • Βαθιά Peelings: Εκτείνονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Γενικά εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας φαινόλή ή  TCA σε ποσοστό άνω του 40%. Ενώ τα διεισδυτικότερα peelings  μπορεί για κάποιους να είναι πολύ αποτελεσματικά, ωστόσο, υπάρχουν πιθανές επιπλοκές που συνδέονται με τη μη σωστά εφαρμοζόμενη διαδικασία.

Ανεξάρτητα από το βάθος της απολέπισης, το δέρμα σας θα αναγεννηθεί και θα πρέπει να επουλωθεί πλήρως, δηλαδή να υποχωρήσει εντελώς κι ο παραμικρός ερεθισμός πριν πραγματοποιηθεί η επόμενη θεραπεία peeling.

Προφανώς για πιο σοβαρά προβλήματα, όπως βαθιές ρυτίδες ή τις ουλές ακμής, θα πρέπει να επιλεχθεί ένα πιο δυνατό peeling και να συνδυαστεί, για καλύτερα αποτελέσματα, με μία άλλη μέθοδο νέο-κολλαγονογένεσης,όπως το laser Co2, το micro-needling και το PRP. Όταν το δέρμα σας επουλωθεί πλήρως, θα είναι εμφανώς βελτιωμένο λόγω της διαδικασίας παραγωγής νέου ιστού κολλαγόνου κι ελαστίνης.

Όσο πιο εκτεταμένο εις βάθος το peeling, τόσο μεγαλύτερη κι η δυνατότητα για βελτίωση του δέρματος. Παρ’ όλα αυτά, η μειοψηφία μπορεί να βιώσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα από τη βαθιά απολέπιση.Γι’ αυτό το λόγο η πιο νέα άποψη αντιμετώπισης σοβαρότερων προβλημάτων είναι ο συνδυασμός περισσότερων θεραπείων μαζί με τα peelings.

hexa-img-1
hexa-img-2
hexa-img-3
hexa-img-4

Τα χημικά peelings μπορούν να εφαρμοσθούν σε αρκετές περιοχές του σώματος, πιο συχνά όμως εφαρμόζονται στο πρόσωπο, στους ώμους, στη ράχη και στο στέρνο για να βελτιώσουν την όψη και την ποιότητα του δέρματος.

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια λίστα θεραπειών και τα δερματικά προβλήματα που αυτές θεραπεύουν.

 

 • Τι θεραπεύουν τα Επιφανειακά Peelings: Βοηθούν στη βελτίωση της όψης και της υφής του δέρματος,αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως η ξηροδερμία, η φωτογήρανση (καφέ κηλίδες και λεπτές ρυτίδες),τα ήπια σημάδια από την ακμή, «τα σημάδια της ηλικίας» και τέλος, εξισορροπούν τη χρωματικής ανομοιογένεια-δυσχρωμίες του προσώπου.
 • Μεσαία Peelings: Μειώνουν τις ρυτίδες μεσαίου βάθους, τις πιο βαθιές ουλές ακμής, και κάποια προβλήματα πιο έντονης μελάγχρωσης.
 • Βαθιά Peelings: Μειώνουν την εμφάνιση των βαθύτερων ρυτίδων κι ουλών.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι: τα χημικά peelings δεν βοηθούν στη μείωση των πόρων του δέρματος, δεν αποκαθιστούν τη χαλάρωση και δεν αντιμετωπίζουν από μόνα τους τις πολύ βαθιές ουλές.

Κατά την πρώτη συζήτηση με την Ιατρό  θα πρέπει να καθορισθούν σαφώς οι προσδοκίες σας καθώς και το αποτέλεσμα που θεωρεί η δερματολόγος ότι θα επιφέρει στο δέρμα σας  η θεραπεία. Θα πρέπει να ληφθεί  λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δε θα έπρεπε να εφαρμοσθεί η θεραπεία και ο ασθενής να γίνει σαφές οτι κατανόησε πλήρως  τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με την συγκεκριμένη εφαρμογή.

Είναι επίσης πιθανή η λήψη φωτογραφιών από τη δερματολόγο για τη σύγκριση «του πριν και του μετά» από τη θεραπεία.

Ανάλογα με τον τύπο και το συνδυασμό των peelings που χρησιμοποιούνται, διαφορετικές διαδικασίες ακολουθούνται.

Λογικά, θα σας ζητηθεί να αποφύγετε αλλαγές στην καθιερωμένη φροντίδα του προσώπου σας 1 με 2 εβδομάδες πριν και μετά την εφαρμογή του peeling. Ανάμεσα σε αυτά που θα πρέπει να αποφύγετε είναι η ηλεκτρόλυση (αφαίρεση τριχοφυΐας στο πρόσωπο), μηχανικό peeling προσώπου, έκθεση στον ήλιο και το solarium.Πολύ σημαντική είναι  η χρήση κρεμών  πριν το peeling για την προετοιμασία του δέρματος σας, καθώς είναι απαραίτητη η αντηλιακή προστασία κι εξειδεικευμένες αναπλαστικές κρέμες αμέσως μετά τη θεραπεία μέχρι να υποχωρήσει πλήρως ο οποιοσδήποτε ερεθισμός.Απαραίτητο είναι να ακολουθήσετε πιστά όλες τις οδηγίες της δερματολόγου, έτσι ώστε να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα μετά τη θεραπεία και να μη ρισκάρετε παρενέργειες. Για να εκτοξεύσετε τα αποτελέσματα υπάρχουν εμπλουτισμένες κρέμες με πολυβιταμίνες, πεπτίδια, υαλουρονικό και ρετινόλη, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά τη θεραπεία με το peeling, όταν η διείσδυση στην επιδερμίδα είναι η μέγιστη δυνατή.

Ανάλογα το είδος της απολέπισης, η θεραπεία μπορεί να μην είναι ιδανική για εσάς, εάν:

 • Έχετε ιστορικό με προβλήματα χηλοειδούς ή ουλών στο δέρμα σας
 • Έχετε μυρμηγκιές προσώπου ή άλλη λοίμωξη δέρματος
 • Χρησιμοποιήσατε μέσα στο τελευταίο 3μηνο ισοτρετινοΐνη από το στόμα.
 • Λαμβάνετε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην επούλωση του δέρματος.
 • Έχετε αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή θυρεειδοπάθεια που παρεμποδίζει τη σωστή επούλωση δέρματος.
 • Έχετε καρκίνο, σοβαρού βαθμού αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια.
  Σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν ακατάλληλο να επιλέξετε ένα βαθύ peeling.

Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα χρησιμοποιούνται διαφορετικά χημικά διαλύματα. Πρόκειται δηλαδή για μια πλήρως εξατομικευμένη θεραπεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στον ειδικό τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς.

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι:

Α Υδροξυ οξέα – ΑΗΑ. Τα ΑΗΑ είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση της ήπιας φωτογήρανσης, ενεργού ακμής και ουλών ακμής, λεπτών γραμμών έκφρασης, χρωματικών διαταραχών, ξηρότητας δέρματος.

Γλυκολικό οξύ – Το γλυκολικό οξύ χρησιμοποιείται σε διάφορες περιεκτικότητες από 30 έως 70%. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση χρωματικών διαταραχών (μέλασμα ή χλόασμα ηλιακές/γεροντικές κηλίδες, μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση), ενεργού ακμής κι ουλών ακμής.

Σαλικυλικό οξύ –  Οι ενδείξεις χρήσης του σαλικυλικού οξέος είναι η ενεργός βαριά ακμή, η θυλακίτιδα, οι μεγάλοι πόροι δέρματος, η σμηγματόρροια και χρωματικές διαταραχές.

Τριχλωροξικό οξύ (TCA) -Χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις 10-15-20-30-35 και 70%. Οι κύριες ενδείξεις χρήσης του είναι η φωτογήρανση, ακτινικές υπερκερατώσεις, ηλιακές φακές, ρυτίδες έκφρασης. Το τριχλωροοξικό οξύ σε συγκέντρωση 70% χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ξανθελασμάτων.

Μανδελικό οξύ -Οι ενδείξεις του είναι ενυδάτωση, καθαρισμός, λείανση πόρων, ρύθμιση σμηγματόρροιας και στη ροδόχρου ακμή.

Αζελαϊκό οξύ -Ενδείκνυται για ενεργό ακμή, σημάδια ακμής, ροδόχρου ακμή, χρωματικές δερματικές αλλοιώσεις.

Κοχικό οξύ -Είναι ιδανικό για αποχρωματισμό χρωματικών δερματικών βλαβών.

Διάλυμα Jessner -Το εφαρμόζουμε σε βλάβες φωτογήρανσης, σε ρυτίδες έκφρασης, σμηγματόρροια, ακμή.

Φαινόλη – Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βαθύ peeling με έντονη απολεπιστική δράση. Οδηγεί στην πλήρη ανάπλαση του δέρματος. Ενδύκνειται για πολυ φωτογηρασμένα δέρματα με έντονες ρυτίδες έκφρασης και χρωματικές δυσχρωμίες, καθώς και σε δέρματα με έντονες ουλές και σημάδια μετά από βαριά ακμή σταδίου 4. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του, καθώς μπορεί να συνοδευτεί από σοβαρές επιπλοκές.

Αντιμετώπιση της φωτογήρανσης

Μείωση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών έκφρασης

Εξαφάνιση δυσχρωμιών, κηλίδων, πανάδων, μελάσματος

Αντιμετώπιση ενεργού ακμής

Αντιμετώπιση ουλών ακμής

Αντιμετώπιση ξανθελασμάτων βλεφάρων (οζίδια από εναποθέσεις χοληστερόλης στα βλέφαρα)

Θεραπεία ακτινικών υπερκερατώσεων (ήπιων προκαρκινικών δερματικών βλαβών)

Ραντεβού