Η μεσοθεραπεία δεν είναι ένας συγκεκριμένος τύπος θεραπείας, αλλά μία τεχνική, που μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά είδη προβλημάτων και θεραπειών τους.

Συνίσταται στην έγχυση με ενέσιμο τρόπο διαφόρων ουσιών μέσα ή κάτω από το δέρμα. Οι εγχύσεις αυτές είναι πολλαπλές και μπορεί να αφορούν μικρές ή μεγάλες περιοχές.

Ο όρος μεσοθεραπεία προέρχεται από το ότι οι εγχύσεις παλαιότερα γίνονταν στο μεσόδερμα.

 

Σήμερα, οι εγχύσεις αυτές μπορεί να γίνονται σε διάφορα επίπεδα, αλλά προϋποθέτει πάντα πολλαπλές μικρές εγχύσεις, προκειμένου να γίνει διασπορά των ουσιών, τις οποίες βάζουμε.

Πού κάνουμε μεσοθεραπεία ;

Υπάρχει μεσοθεραπεία που αφορά στο πρόσωπο και μεσοθεραπεία που αφορά στο σώμα.
Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο είναι εντελώς διαφορετική από τη μεσοθεραπεία στο σώμα. Η καθεμία αποσκοπεί σε τελείως διαφορετικά πράγματα και γίνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η μόνη κοινή συνιστώσα είναι ότι και οι δύο γίνονται με πολλαπλές εγχύσεις στις αντίστοιχες περιοχές.

Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο αποσκοπεί κυρίως στη βελτίωση της υφής του δέρματος του προσώπου.
Αντίθετα, η μεσοθεραπεία στο σώμα αφορά κυρίως στη βελτίωση της κυτταρίτιδας, αλλά μερικές φορές και του τοπικού πάχους.

μεσοθεραπεία-bnr

Μεσοθεραπεία στο πρόσωπο-λαιμό-ντεκολτέ

Τα υλικά, που χρησιμοποιεί ο δερματολογος, όταν κάνει μεσοθεραπεία στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο ντεκολτέ, είναι συνήθως πολυβιταμινούχα σκευάσματα, ιχνοστοιχεία και υαλουρονικό. Παρόλο που η μεσοθεραπεία ως τεχνική για βελτίωση της υφής του προσώπου υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, αυτό που στην πράξη έκανε τη μεγάλη διαφορά, ήταν η χρήση του υαλουρονικού. Η ουσία αυτή είναι απόλυτα ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό και παράλληλα ενυδατώνει. Η ενυδάτωση γίνεται διότι το υαλουρονικό είναι υγροσκοπική ουσία, δηλαδή απορροφά νερό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί σαν σφουγγάρι, δηλαδή συγκρατεί νερό μέσα στο δέρμα, άρα το ενυδατώνει. Στην πράξη, παρατηρούμε μίαβελτίωση της υφής του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο λείο, πιο φωτεινό και πιο ελαστικό.

Εκτός από το πρόσωπο, που είναι η πιο συνηθισμένη εφαρμογή μεσοθεραπείας, πολλές φορές και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορεί να γίνει μεσοθεραπεία στο λαιμό και στο ντεκολτέ.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το υαλουρονικό είναι μία ένωση με μεγάλο μόριο, το οποίοδεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα παρά μόνο με ενέσιμο τρόπο. Επομένως, ο,τιδήποτε περιέχει υαλουρονικό σε μορφή κρέμας ή ο,τιδήποτε μη ενέσιμο, δεν μπορεί να κάνει το υαλουρονικό αυτό να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα.

Σε γενικές γραμμές οι μεσοθεραπείες, που έχουν καλύτερο αποτέλεσμα, είναι αυτές που περιέχουν περισσότερο υαλουρονικό. Υπάρχει η δυνατότητα μεσοθεραπείας με σκέτο υαλουρονικό και είναι η πιο αποτελεσματική.

Πώς γίνεται η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο ;

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, τοποθετούμε αναισθητική κρέμα στο πρόσωπο. Αφού παραμείνει για περίπου μισή ώρα, έτσι ώστε να δράσει, η κρέμα αφαιρείται και γίνονται πολλαπλές εγχύσεις της κατάλληλης ουσίας. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτές και σε συνδυασμό με την αναισθητική κρέμα κάνουν την ενόχληση να είναι πολύ μικρή κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Το άτομο μπορεί να εμφανιστεί στο περιβάλλον του ακόμα και την ίδια μέρα. Όπως και να έχει όμως, την επόμενη μέρα πάντα είναι παρουσιάσιμο.

Τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από μερικές ημέρες. Συνιστάται το άτομο αυτό να κάνει δύο ή τρεις επαναλήψεις, ανάλογα με το βαθμό του προβλήματός του. Ακόμη και με τη μία φορά όμως θα δει βελτίωση στην υφή του δέρματος.

Η θεραπεία χρειάζεται συντήρηση για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, η συχνότητα της οποίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Η μεσοθεραπεία εκτός από την υφή του προσώπου και την ποιότητα του δέρματος, μπορεί να βελτιώσει λεπτές ρυτίδες, αλλά και σημάδια από ακμή.

Η γυναίκα ή ο άνδρας, που θέλει να κάνει μεσοθεραπεία, θα πρέπει να μην παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα και γενικότερα να μην έχει προβλήματα πηκτικότητας στο αίμα.

Μεσοθεραπεία σώματος

Η μεσοθεραπεία που αφορά στο σώμα, απευθύνεται κυρίως στη διόρθωση της κυτταρίτιδας. Η έγχυση των ουσιών γίνεται με ενέσιμο τρόπο, διάχυτα. Η ενόχληση είναι πολύ μικρή, διότι οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτές. Πολλά άτομα δεν αισθάνονται έως και καθόλου ενόχληση. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού. Η ολοκληρωμένη θεραπεία απαιτεί αρκετές εφαρμογές στην περιοχή όπου υπάρχει κυτταρίτιδα, οι οποίες γίνονται ανά μία εβδομάδα.
Ο αριθμός των εφαρμογών εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, μπορεί κανείς να κάνει θεραπεία συντήρησης, κάνοντας μία εφαρμογή το μήνα. Επειδή η πλήρης θεραπεία κρατάει κάποιο χρονικό διάστημα, καλό είναι να ξεκινήσει κανείς εγκαίρως, εάν θέλει να είναι σε καλή κατάσταση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη θεραπεία αυτή μπορούν να εφαρμοστούν και λιποδιαλυτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν εκτός από την κυτταρίτιδα και στο τοπικό πάχος. Η διαδικασία της μεσοθεραπείας για το σώμα συνήθως διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Η ολοκλήρωση της θεραπείας γίνεται συνήθως μετά από περίπου τρεις μήνες.

Αυτόλογη μεσοθεραπεία

Τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοσθεί ένα άλλο είδος μεσοθεραπείας, η λεγόμενη «αυτόλογη μεσοθεραπεία». Ονομάζεται έτσι, διότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι από τον ίδιο τον οργανισμό του ατόμου. Στην πράξη, αυτό το οποίο γίνεται, είναι να λαμβάνεται αίμα από το ίδιο το άτομο που πρόκειται να κάνει την αυτόλογη μεσοθεραπεία και αφού γίνει κάποια επεξεργασία σε αυτό (φυγοκέντρηση, προσθήκη ουσιών που ενισχύουν τους αυξητικούς παράγοντες, κ.λ.π.), το υλικό που έχει επεξεργαστεί, χρησιμοποιείται ως υλικό που εγχύεται με την τεχνική της μεσοθεραπείας.

Το υλικό που λαμβάνουμε από το αίμα, είναι στην ουσία το πλάσμα του αίματος, στο οποίο υπάρχουν αυξητικοί παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι ουσίες που έχει ο οργανισμός μας για να διεγείρουν την ανάπλαση των ιστών.

Μερικές φορές στη μεσοθεραπεία γίνεται προσθήκη ουσιών που ενισχύουν τους αυξητικούς παράγοντες.
Στην αυτόλογη μεσοθεραπεία, υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές λήψης των αυξητικών παραγόντων. Ο κάθε γιατρός, με βάση την εμπειρία του, έχει επιλέξει αυτό που θεωρεί πιο αποδοτικό. Είναι απόλυτα ασφαλής, διότι η ουσία που χρησιμοποιείται, έχει ληφθεί από τον οργανισμό του ιδίου ατόμου. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ μικρός.

Συνήθως το άτομο μπορεί να εμφανιστεί την ίδια μέρα στο περιβάλλον του, μετά από μερικές ώρες, έστω και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει λίγο makeup.

Τα αποτελέσματα έχουν αρκετή διάρκεια, χρειάζεται όμως και κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εμφανιστούν, διότι ο οργανισμός πρέπει να έχει το χρόνο να δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπλασης του δέρματος.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία, εκτός από αισθητικές εφαρμογές, χρησιμοποιείται και σε επανόρθωση του δέρματος μετά από ατυχήματα, εγκαύματα, κ.λ.π. Η διαδικασία λήψης του αίματος, φυγοκέντρησης και εφαρμογή, συνολικά διαρκούν περίπου μισή ώρα.