Τα τελευταία χρόνια τα τατουάζ γνωρίζουν μεγάλη άνθηση σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη ‘χτυπήσει’ ένα ή περισσότερα ενώ ακόμα περισσότεροι το σκέφτονται. Αρκετοί καλλιτέχνες έχουν εξελίξει τις τεχνικές και τα σχέδια και προσφέρουν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα στους ενδιαφερόμενους ενώ και τα υλικά διαρκώς ανανεώνονται.

Συμβαίνει κάποιες φορές αμέσως μετά το ¨κτύπημα¨ ενός τατουάζ κάποιοι να αποφασίσουν πως δεν το θέλουν, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους(από την αρχή δεν τους άρεσε όπως βγήκε, ή ότι δεν έγινε σε κατάλληλο για τον καθένα σημείο του σώματος, ακόμα και ότι πλέον δεν τους εκφράζει σαν εικόνα ή κείμενο) ,έτσι ώστε να μην επιθυμούν να το βλέπουν για μια ζωή. Άλλες πάλι φορές , μπορεί κάποιο τατουάζ (Δερματοστιξία) να δημιουργεί ιατρικά προβλήματα όπως αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ή δημιουργία χηλοειδούς.

Τέλος, κοινωνικοί, πολιτιστικοί, εργασιακοί ή διαπροσωπικοί λόγοι , ως αποτέλεσμα γενικότερων αλλαγών στη ζωή ενός ατόμου, μπορεί να επιβάλουν την αφαίρεσή του ή απλά υπάρχει και η περίπτωση το άτομο να το βαρέθηκε. Υπολογίζεται ότι το 17% των ανθρώπων που απέκτησαν τατουάζ, επιλέγουν στην πορεία της ζωής τους τη μόνιμη αφαίρεσή του. Όποιος και αν είναι ο λόγος, ο ενδιαφερόμενος έχει μια συγκεκριμένη απαίτηση, να σβηστεί το τατουάζ και ο πλέον ειδικός για να του προσφέρει τη λύση είναι ο δερματολόγος.


Μέχρι τώρα, έχουν δοκιμαστεί πολλές εναλλακτικές λύσεις αφαίρεσης
tattoo, όπως η χρήση καυστικών οξέων (π.χ. TCA), η δερμοαπόξεση, η διαθερμία, η κρυοχειρουργική, έως και η πλήρης χειρουργική αφαίρεση τοπικά και κάλυψη με πλαστική επέμβαση (μικρής έκτασης τατουάζ), η χρήση δερματικού μοσχεύματος. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μεθόδους που εμπεριέχουν κινδύνους βλάβης του γειτονικού ιστού με πιθανή παρενέργεια την ουλοποίηση (δημιουργία ουλών).

Την τελευταία 20ετία η είσοδος των laser στη Δερματολογία έφερε επανάσταση σε πλήθος θεραπευτικών και αισθητικών εφαρμογών, μεταξύ αυτών και στην αφαίρεση τατουάζ. Είναι πλέον η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για την εξαφάνιση των ανεπιθύμητων τατουάζ , καθώς έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς εγκαύματα ή αντιαισθητικές ουλές.

 

 • Before-Μετά από 1 συνεδρία
  After-Μετά από 1 συνεδρία
  Πρίν Μετά από 1 συνεδρία Μετά

Τα σημαντικότερα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος για αφαίρεση τατουάζ με laser είναι:

 1. Χρησιμοποιείται ειδικό laser αφαίρεσης τατουάζ, το QSwitched NDYag το οποίο έχει την ιδιότητα να εκπέμπει ενέργεια που απορροφάται επιλεκτικά από τη χρωστική του τατουάζ, αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω ιστούς (επιλεκτική φωτοθερμόλυση). Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται άμεσα εστίαση όλης της ενέργειας στη χρωστική του tattoo χωρίς να προκαλείται έγκαυμα στο δέρμα.

 2. Το laser αφαίρεσης tattoo δρα διασπώντας τους κόκκους της χρωστικής σε πολύ μικρά τεμαχίδια. Τα τεμαχίδια αυτά στη συνέχεια, αναγνωρίζονται από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού ως ξένα σώματα και αποβάλλονται σιγά σιγά μέσω των φυσικών οδών απομάκρυνσης των άχρηστων συστατικών του οργανισμού, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, για την πλήρη λέιζερ αφαίρεση τατουάζ χρειάζονται παραπάνω από μία συνεδρίες.

 3. Ο αριθμός των συνεδριών που μπορεί να απαιτηθούν για τη λέιζερ αφαίρεση tattoo ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθός του και την έκταση του δέρματος που καταλαμβάνει, το βάθος που έχει μπει η χρωστική, την ποσότητα αυτής και το είδος του υλικού, το πόσο πρόσφατο και επαγγελματικά φτιαγμένο είναι το τατουάζ αλλά και το χρώμα του δέρματος. Ο χρόνος που μεσολαβεί από μία συνεδρία laser αφαίρεσης τατουάζ στην επόμενη, πρέπει να είναι αρκετός ώστε να προλαβαίνει ο οργανισμός να αποβάλλει την αποδομημένη χρωστική. Ένας ενδεικτικός χρόνος είναι περίπου 5-6 εβδομάδες, ενώ ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστεί για να αφαιρεθεί πλήρως ένα tattoo καθορίζεται από το Δερματολόγο σε συνάρτηση με τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν.

 4. Οι κόκκοι της κάθε χρωστικής έχουν συγκεκριμένο φάσμα απορρόφησης φωτός. Το laser αφαίρεσης τατουάζ θα πρέπει να μπορεί να εκπέμπει επαρκή ενέργεια, μήκους κύματος που να ανήκει στο συγκεκριμένο φάσμα για να είναι αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, το γκρι-μπλε-μαύρο χρώμα αποδομείται καλύτερα στα1064nm, ενώ το κόκκινο-πορτοκαλί στα 532nm. Για το λόγο αυτό απαιτείται ειδικό laser που να εκπέμπει στο εκάστοτε μήκος κύματος. Τα laser που χρησιμοποιούνται σε άλλες αισθητικές εφαρμογές, όπως στην αποτρίχωση, τις ευρυαγγείες ή την ανάπλαση του δέρματος, δεν είναι κατάλληλα για την αφαίρεση tattoo. Τα πιο εύκολα στην αντιμετώπιση χρώματα είναι τα πιο σκούρα, όπως μαύρο, μπλε και γκρι ενώ τα πιο ανοιχτά χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ανοιχτό πράσινο, λευκό και τα φωσφοριζέ ή τα παστέλ είναι πιο δύσκολα στην αφαίρεσή τους και απαιτούν πάντα περισσότερες συνεδρίες laser αφαίρεσης τατουάζ. Τα πιο ειδικά laser αφαίρεσης τατουάζ είναι το QSwitched laser alexandrite και το QSwitched NDYag.

 5. Κατά την εφαρμογή του laser αφαίρεσης tattoo, η κεφαλή του laser εφαρμόζεται σταδιακά σε όλο το σχέδιο του τατουάζ που πρόκειται να αφαιρεθεί. Καθώς η δέσμη «χτυπάει» τη χρωστική και προσλαμβάνεται ενέργεια από αυτή, μπορεί να προκληθεί ελαφρύς πόνος ή αίσθημα καύσου. Για το λόγο αυτό εφαρμόζεται πάντα μια αναισθητική κρέμα πριν από τη συνεδρία laser αφαίρεσης τατουάζ. Αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί μετά από κάθε συνεδρία με laser, είναι να προκαλείται λεύκανση στο tattoo, που σημαίνει ότι η ακτίνα απορροφάται επιλεκτικά από τη χρωστική. Οι παρενέργειες από την εφαρμογή είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν την πιθανή εμφάνιση σταγόνας αίματος (κυρίως σε σημεία που η χρωστική είναι εντονότερη) και τον ερεθισμό της περιοχής (ερυθρότητα και τοπικό οίδημα) που απαιτούν τοπική φροντίδα από το Δερματολόγο αλλά υποχωρούν σχετικά γρήγορα.

 6. Υποχρεωτική είναι και η φροντίδα της περιοχής από το ίδιο το άτομο που φέρει το τατουάζ, καθώς μπορεί να χρειαστεί η εφαρμογή κάποιας κρέμας τοπικά κατά τις επόμενες ημέρες αλλά και αντηλιακής κρέμας για την προστασία του από τον ήλιο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα κινητοποιηθεί ο οργανισμός να παροχετεύσει τα άχρηστα προϊόντα της αποδόμησης της χρωστικής, με αποτέλεσμα σταδιακά να εξαφανίζονται τμήματα του τατουάζ.

 7. Η αφαίρεση tattoo με laser ενδείκνυται επίσης για περιπτώσεις τατουάζ που είχαν υποστεί προηγούμενες παρεμβάσεις για την αφαίρεσή τους χωρίς αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση βέβαια να μην καλύπτονται από τεράστιες ουλές.

  Συμπερασματικά η αφαίρεση τατουάζ με laser είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική αρκεί να γίνεται από ειδικούς που θα ρυθμίσουν τις παραμέτρους όπως το μήκος κύματος, τη διάρκεια παλμού, την ένταση και το μέγεθος της επιφάνειας βολής, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του τατουάζ και του φορέα του.

Ραντεβού