Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος. Πρόκειται για έναν υδρόφιλο, δομικό πολυσακχαρίτη που βρίσκεται φυσιολογικά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, στο μεγαλύτερο ποσοστό στο δέρμα, αλλά και σε άλλους τύπους ιστών όπως μέσα στις αρθρώσεις. Δυστυχώς , μετά την ηλικία των 18 ετών το υαλουρονικό οξύ μειώνετε σταδιακά σε ποσότητα και εκφυλίζετε σε ποιότητα .Αυτό οδηγεί στην γήρανση της επιδερμίδας, στην αφυδάτωση και στην έλλειψη σφριγηλότητας του δέρματος.

Με την βοήθεια της μοριακής βιολογίας έχουν κατασκευαστεί εξαιρετικής ποιότητας μόρια υαλουρονικού οξέος σε μορφή ενσήμων σκευασμάτων.

Αυτά τα μοντέρνα, συνθετικά, ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά πλέον και είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Αποτελούν προϊόντα βιοτεχνολογίας και έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως ασφαλή στην καθημερινή πράξη.

Σε ποιες μορφές διατίθεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ με τη μορφή της διάφανης γέλης, χρησιμοποιείται ως ενέσιμο εμφύτευμα για τη βελτίωση των ρυτίδων γήρανσης και την αύξηση του όγκου των χειλέων ή των ζυγωματικών. Επιπλέον, ως ενέσιμο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιείται και στη μεσοθεραπεία του προσώπου, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες ευεργετικές για το δέρμα ουσίες.

Το υαλουρονικό οξύ κυκλοφορεί επίσης ως τοπικό σκεύασμα σε μορφή κρέμας, spray, ή επιθέματος με τη μορφή εμποτισμένης γάζας. Επίσης σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, φαίνεται πως η θεραπεία βαθύτερης διείσδυσης μικρομοριακού υαλουρονικού οξέος ( μεσοθεραπεία ενέσιμη με ή με ιοντοφόρεση – σονοφόρεση ) παρατείνουν την διάρκεια του ενέσιμου εμφυτεύματος υαλουρονικού οξέος.

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε τα εκπληκτικά αποτελέσματα που έχει η εφαρμογή του.

Πώς δρα το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο συστατικό του δέρματος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, που ο βασικός του ρόλος είναι η ενυδάτωση και η θρέψη των ιστών. Μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα νερού που υπολογίζεται μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του.

Επιπλέον η παρουσία του βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, επιβραδύνει τη απώλεια του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες, ενώ παράλληλα ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική του ικανότητα.

Μετά την έγχυση του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, τα μικρό-σωματίδια της γέλης του υαλουρονικού οξέος απορροφούνται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό και καθώς διασπώνται , τη θέση τους την παίρνουν τα μόρια νερού. Τελικά η γέλη διασπάται πλήρως και απορροφάται χωρίς να αφήσει κατάλοιπα.

Πού εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται για την αποκατάσταση των ρυτίδων, του χαμένου ογκου και των βαθιών πτυχώσεων του προσώπου. Συγκεκριμένα :

 1. efarmoges yalouronikouΕφαρμογές υαλουρονικού στις ρινοπαρειακές αύλακες
 2. Στις γωνίες του στόματος
 3. Στο άνω χείλος (ρυτίδες του καπνιστού)
 4. Για τη βελτίωση του περιγράμματος των χειλέων
 5. Για την αύξηση του όγκου των χειλέων
 6. Για την αύξηση του όγκου των ζυγωματικών
 7. Σε συνδυασμό με ΒΟΤΟΧ, DYSPORT για τις ρυτίδες του μετώπου ή σε συνδυασμό με ΒΟΤΟΧ, DYSPORT για τις ρυτίδες του μεσόφρυου
 8. Σε συνδυασμό με ΒΟΤΟΧ, DYSPORT για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια
Πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Τα εμφυτεύματα του συνθετικού, διασταυρούμενου υαλουρονικού οξέος έχουν διάρκεια ζωής που ποικίλει από 6-12-24 μήνες. Η τελική διάρκεια του προϊόντος εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους, όπως η ηλικία η ποιότητα δέρματος του ασθενούς, η κινητικότητα των μυών και ο βαθμός εκφραστικότητας του προσώπου, ο τρόπος ζωής , η γενικότερη υγεία και καλή σωματική κατάσταση του ασθενούς που καθορίζουν τον ρυθμό γήρανσης. Φυσικά, πολύ μεγάλο ρολό για τη διάρκεια του υαλουρονικού οξέος παίζουν η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος σε συνδυασμό με την άρτια καταρτισμένη τεχνική του Ιατρού δερματολόγου που εφαρμόζει την θεραπεία.

Τα ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος είναι βιοδιασπώμενα και κατά συνέπεια πλήρως ασφαλή και εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν υπολείμματα στο δέρμα.

Πώς επιτυγχάνεται η εξουδετέρωση του υαλουρονικού οξέος;

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, με την έγχυση της υαλουρονιδάσης. Η υαλουρονιδάση είναι ένα υδατοδιαλυτό πρωτεϊνικό ένζυμο που δρα μόνο στο σημείο της έγχυσης της, προκαλώντας την υδρόλυση και καταστροφή του υαλουρονικού οξέος.

Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι φυσικό συστατικό του δέρματος και αποτελεί προϊόν βιοσύνθεσης δηλαδή δεν είναι ζωικής προέλευσης. Έτσι, θεωρείται σπάνια η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης και δεν χρειάζεται να προηγηθεί τεστ ευαισθησίας. Επιπλέον εάν κριθεί σκόπιμο, είναι δυνατή η εξουδετέρωση του υαλουρονικού οξέος με υαλουρονιδάση όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Όλα τα στοιχεία αυτά έχουν κάνει το υαλουρονικό οξύ τη δεύτερη πιο δημοφιλή ενέσιμη θεραπεία στις γυναίκες στο χώρο της κοσμετολογίας και την τρίτη στους άνδρες.

Σε ποιους αντενδείκνυται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στα εξής:

 • Εγκυμοσύνη
 • Θρομβοεμβολικά επεισόδια
 • Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
 • Ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στο υαλουρονικό οξύ
Πώς γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που διαρκεί μερικά λεπτά. Δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, γίνεται καλά ανεκτή ενώ δεν απαιτείται τοπική αναισθησία με εξαίρεση την περιοχή των χειλών.

Ποιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;

Μετά τη θεραπεία με με υαλουρονικό οξύ είναι πιθανό να εμφανισθεί ελαφρό οίδημα και σπανιότερα εκχυμώσεις στα σημεία των ενέσεων. Το οίδημα μπορεί να είναι λίγο πιο έντονο στα χείλη ή τα ζυγωματικά. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενες και διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να αρχίζει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η ηλικία έναρξης της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι ουσιαστικά υποκειμενική και καθορίζεται από τον ίδιο τον ασθενή και τις ανάγκες του. Στην πλειονότητα των ασθενών η συγκεκριμένη θεραπεία φαίνεται να αρχίζει κατά την 4η-5η δεκαετία της ζωής.

Με ποια άλλη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί συνδυαστεί εξαιρετικά με BOTOX, DYSPORT επιτυγχάνοντας έτσι την πιο ολοκληρωμένη θεραπεία αναδόμησης του προσώπου. Επιπλέον μπορεί να συνδυαστεί με peelings, laser καθώς και με μεσοθεραπεία.

Ποιο το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;

Το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ εξατομικεύεται ανάλογα με το προϊόν που επιλέγεται, την ποσότητα που απαιτείται αλλά και τα σημεία του προσώπου που επιθυμεί ο ασθενής να βελτιώσει.

Leave a comment