Θηλώματα

Θηλώματα

Τι είναι

Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές και είναι μικρά, στρογγυλά, με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας. Το θήλωμα έχει συνήθως το χρώμα του δέρματος. Τα θηλώματα μπορεί όμως να είναι ροδαλά, καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα. Στην τελευταία περίπτωση, τα θηλώματα μοιάζουν με κοινούς σπίλους (ελιές).

Αιτιολογία

Θηλώματα πρακτικά έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την ηλικία των 25-30.
Τα θηλώματα οφείλονται στους ιούς HPV, τους ιούς δηλαδή που προκαλούν τις μυρμηκιές και τα κονδυλώματα. Παρόλα αυτά, τα θηλώματα δεν είναι εξίσου μεταδοτικά. Δεν μεταδίδονται δηλαδή εύκολα από άτομο σε άτομο. Τα θηλώματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής.

Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οιHPV 6 και HPV 11. Πρόκειται ουσιαστικά για χαμηλού κινδύνου ιούς. Επομένως, τα θηλώματα δεν σχετίζονται ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις έχει περιγραφεί πάνω σε θήλωμα ανάπτυξη δυσπλασίας και in situ καρκίνου του δέρματος.

Θεραπείες Που Προτείνουμε

 • Baby Botox
 • Liposuction
 • Gynaecomastia
 • Abdominal Etching
 • Hair Transplantation
 • Blepharoplasty
 • Abdominoplasty
 • Micropigmentation
 • Rhinoplasty

Συμπτώματα

Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά, δεν προκαλούν δηλαδή συμπτώματα. Συνήθως ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται ως μικρές ελίτσες με λεία ή μυρμηκιώδη επιφάνεια. Τα θηλώματα εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV.

Θηλώματα λοιπόν εντοπίζονται συχνά στονλαιμό, στο πρόσωπο και κυρίως σταβλέφαρα, στις μασχάλες, στο στήθος και στιςβουβωνικές περιοχές. Συχνά όμως καθώς αυτά μεγαλώνουν ή πολλαπλασιάζονται μπορούν να προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις. Έτσι ασθενείς με θηλώματα αναφέρουν κνησμό στην περιοχή και αίσθημα καύσου. Πολλές φορές τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς. Το ξύσιμο ή τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται οίδημα και πόνος. Σε αρκετές περιπτώσεις η φλεγμονή που ακολουθεί τον τραυματισμό των θηλωμάτων μπορεί να απαιτήσει την χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών.

Κάποιες φορές τα θηλώματα παίρνουν πολύ μεγάλο μέγεθος και σχηματίζουν τους ακροχόρδονες ή την κρεμάμενη τέρμινθο. Σε πολύ ευμεγέθη τέρμινθο, υπάρχει πόνος, ενώ ο τραυματισμός του θηλώματος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αιμορραγία. Η θεραπεία στην τέρμινθο είναι χειρουργική και συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση αυτής ή σε απολίνωση και εκτομή της τερμίνθου με laser.

Παράγοντες Κινδύνου

Θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν πρακτικά σε όλους, Υπάρχουν όμως κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες και ευνοείται η εμφάνισή τους σε ορισμένες ομάδες ατόμων.

Θηλώματα και σωματικό βάρος

Έχει παρατηρηθεί ότι θηλώματα εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Πιθανώς λόγω εντονότερης εφίδρωσης και δημιουργίας πτυχών στο δέρμα που ευνοούν την ανάπτυξη των ιών ανθρωπίνου θηλώματος. Στις περιπτώσεις αυτές, η απώλεια σωματικού βάρους μειώνει και την εμφάνιση νέων θηλωμάτων.

Θηλώματα και εγκυμοσύνη

Τα θηλώματα συχνά πρωτοεμφανίζονται ή πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Τόσο η αύξηση του σωματικού βάρους, όσο και ορμονικοί παράγοντες πιθανώς παίζουν ρόλο σε αυτό. Είναι συχνή επίσης η αύξηση του μεγέθους των θηλωμάτων κατά την εγκυμοσύνη. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τις εγκύους. Καλό είναι μετά τον τοκετό να γίνεται θεραπεία των θηλωμάτων.

Θηλώματα και ενδοκρινοπάθειες

Θηλώματα συχνά εμφανίζονται σε διαβητικούς. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς ο κίνδυνος φλεγμονής των θηλωμάτων είναι μεγαλύτερος στους διαβητικούς. Επίσης ο υποθυρεοειδισμός και διαταραχές των επινεφριδίων μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των θηλωμάτων. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και αδενώματα της υπόφυσης που προκαλούν ακρομεγαλία, συχνά συσχετίζονται με θηλώματα.

Θηλώματα και δερματικός τραυματισμός

Το τραύμα ευνοεί την εξάπλωση των θηλωμάτων. Συνεπώς, το τρίψιμο με σφουγγάρι κατά το μπάνιο, καθώς και με πετσέτες πολλαπλασιάζει τα θηλώματα. Το ξύρισμα της περιοχής ευνοεί τη δημιουργία θηλώματος, καθώς το ξυράφι κόβει κάποια θηλώματα κατά το ξύρισμα και τα μεταφέρει σε νέες περιοχές όπου ενοφθαλμίζεται ο ιός. Επίσης οι αλυσίδες στο λαιμό λόγω τριβής επιτείνουν το πρόβλημα των θηλωμάτων της τραχηλικής χώρας.

Θηλώματα – συσχέτιση με μυρμηκιές και κονδυλώματα

Τα θηλώματα οφείλονται στην ίδια ομάδα ιών που προκαλούν τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα. Επομένως θήλωμα και μυρμηγκιά ή κονδύλωμα συχνά συνυπάρχουν σε πολλούς ασθενείς.

Θηλώματα – κληρονομικότητα

Υπάρχει μία κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση θηλωμάτων, καθώς φαίνεται ότι όταν ένα άτομο πάσχει από θηλώματα και άλλα άτομα στην οικογένειά του πιθανώς τα εμφανίζουν. Το είδος της κληρονομικότητας όμως δεν έχει διευκρινιστεί.

Διάγνωση

Η διάγνωση των θηλωμάτων γίνεται από τον Δερματολόγο και είναι συνήθως κλινική. Σπάνια απαιτείται βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης ενός θηλώματος. Στην ιστολογική εξέταση τα θηλώματα εμφανίζουν ινοελαστικό ιστό και είναι απόλυτα καλοήθεις βλάβες. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί δυσπλασίες, οπότε στην περίπτωση αυτή η εξαλλαγή τους σε καρκίνο δέρματος είναι πιθανή.

Πρόληψη

Τα πιο κάτω μέτρα προλαμβάνουν την εμφάνιση θηλωμάτων:

Όχι τρίψιμο με σφουγγάρι ή με πετσέτες μετά το μπάνιο
Αποφυγή χρήσης αλυσίδων και κολιέ στον λαιμό
Αποφυγή ξυρίσματος περιοχής που πάσχει από θηλώματα
Αποφυγή αγγίγματος της περιοχής και συχνό πλύσιμο χεριών
Μείωση σωματικού βάρους αν είστε υπέρβαρος
Άμεση καταστροφή και αφαίρεση θηλωμάτων με laser μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.
Ο εμβολιασμός κατά των HPV ιών με το πολυδύναμο εμβόλιο Gardasil μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θηλωμάτων, καθώς προστατεύει από τους HPV 6,11,16,18.

Αφαίρεση

Ενημερωθείτε στο  210-9643300 για να μάθετε το κόστος αφαίρεσης των θηλωμάτων με laser, καθώς και για πιθανές προσφορές που υπάρχουν σήμερα.

Ραντεβού  About Author