Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε σχετικά με τις Μεσοθεραπείες – Δρ. Σταματίνα Γελέκη

Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε σχετικά με τις Μεσοθεραπείες – Δρ. Σταματίνα Γελέκη

Ερ.: Πείτε μας δυο λόγια για τις εφαρμογές της Μεσοθεραπείας στην αισθητική δερματολογία και τι μπορούμε να πετύχουμε με αυτές;

Σ.Γ.: Έχουμε δύο ειδών μεσοθεραπείες: Την ενέσιμη μορφή και τη μη ενέσιμη μορφή. Η ενέσιμη μορφή μπορεί να γίνει είτε με απευθείας μικροενεσούλες στο δέρμα του ασθενούς, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, είτε με τη μέθοδο του Micro-Needling, δηλαδή περνώντας με ένα στυλό, που έχει μικροβελόνες, και δημιουργώντας συνεχή μικροτραύματα, αντίστοιχα σε βάθος και σε πυκνότητα με το πρόβλημα που υπάρχει σε κάθε περιοχή. Έτσι, ανοίγουμε δρόμους για να περάσουν τα βασικά συστατικά της μεσοθεραπείας. Βέβαια, ο γιατρός επιλέγει το συγκεκριμένο κοκτέιλ, που είναι πλήρως εξατομικευμένο και προσωποποιημένο με τις ανάγκες του εκάστοτε δέρματος, και διαφοροποιείται ανάλογα με αυτό που θέλει να πετύχει. Σε πολύ ήπιες περιπτώσεις επιλέγουμε τη μη ενέσιμη μεσοθεραπεία, που είναι ιοντοφόρεση και σονοφόρεση, που όπως είπαμε ανοίγει τα κανάλια των κυττάρων για να δράσουν καλύτερα τα συστατικά, για να φτάσουν σε μεγαλύτερο βάθος ή μπορεί να έρθει για να ολοκληρώσει τις προηγηθείσες θεραπείες, που είναι πιο παρεμβατικές, όπως είναι τα διάφορα είδη λέιζερς, που έχουν ήδη δημιουργήσει μικροτραύματα.

Τώρα, τι περιμένω να πετύχω: Από όλες τις μορφές μεσοθεραπείας περιμένω κατ’ αρχήν να δώσω στα κύτταρα του δέρματος τα κατάλληλα δραστικά συστατικά στην κατάλληλη ποσότητα και σε εξαιρετική ποιότητα, τα οποία δεν βρίσκονται εύκολα πια, διότι είτε δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο που πρέπει, λόγω γήρανσης της επιδερμίδας, είτε γιατί έχουν εκφυλιστεί σε ποιότητα, οπότε δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Έτσι, λοιπόν, με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας, έχουμε κατασκευάσει εξαιρετικής ποιότητας δραστικά συστατικά, στις ιδανικές δοσολογίες, δηλαδή μια ειδικά σχεδιασμένη δίαιτα για τα κύτταρα του δέρματος και τις όποιες ανάγκες του. Όπως ακριβώς, λοιπόν, ταΐζω στο στόμα ένα μωρό παιδάκι με τις πιο θρεπτικές τροφές για να εξασφαλίσω την ιδανική ανάπτυξη του, έτσι ταΐζω και τα δερματικά κύτταρα για να τα βοηθήσω να τραφούν σωστά και να αναπτυχθούν, για να δώσουν στον μέγιστο βαθμό το αποτέλεσμα της λάμψης, της φωτεινότητας, της υγιούς, ενυδατωμένης και σφριγηλής επιδερμίδας .

Μάλιστα, πλέον έχουμε μεσοθεραπευτικά καινούργιας γενιάς, τα οποία συγκρατούν σε τεράστιες ποσότητες το βάρος τους σε νερό, εμπεριέχοντας ειδικού τύπου μόρια υαλουρονικού οξέως, οπότε, εν τοιαύτη περιπτώσει, δίνω παρατεταμένα πολύ έντονη ενυδάτωση και τροφή, που δε θα μπορούσαν αλλιώς να έχουν τα κύτταρα του δέρματός μας, αλλά παράλληλα και άλλα ευεργετικά συστατικά, όπως: πεπτίδια και πολυβιταμίνες. Δηλαδή, υπάρχουν πάρα πολλά κοκτέιλς θρεπτικών συστατικών, που ανά περίπτωση, ο γιατρός ο οποίος κάνει τη θεραπεία διαφοροποιεί ανά ασθενή και τα δίνουμε όλα αυτά στις ποσότητες και στις δοσολογίες που χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να δώσουμε όλο αυτό το κομμάτι ενισχυμένης αντιγήρανσης, που μεταφράζεται σαν λάμψη, μειωμένοι μαύροι κύκλοι, μειωμένες σακούλες και δυσχρωμίες, αλλά παράλληλα να πετύχουμε και βαθιά ενυδάτωση, σύσφιξη και λείανση της επιφάνειας της επιδερμίδας.

Ερ.: Σε ποιες περιοχές του προσώπου μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα η μεσοθεραπεία;

Σ.Γ.: Σε όλες. Δεν υπάρχει περιοχή που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Μόνο μέσα στον οφθαλμό δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Σε όλες τις άλλες περιοχές μπορούμε να κάνουμε μεσοθεραπεία.

Ερ.: Για πόσον χρόνο παραμένει ενεργή η αποτελεσματικότητά της;

Σ.Γ.: Εξαρτάται από τη μορφή μεσοθεραπείας. Οι καινούργιες μορφές μεσοθεραπείας μπορούν να δώσουν αποτελέσματα για χρονικό διάστημα μέχρι και εννέα μήνες. Ήδη υπάρχουν καινούργιες γενιές μεσοθεραπείας, που πρακτικά, κυρίως αυτές που έχουν τα ενισχυμένα μόρια υαλουρονικού οξέως, δίνουν μια παρατεταμένη ενυδάτωση. Τη βελτίωση ο ασθενής δεν τη βλέπει μόνο από την πρώτη μέρα. Τη βλέπει μετά την 7η έως 8η μέρα, και συνεχίζει να υφίσταται σταθερά για εννιά μήνες. Άρα, πλέον έχουμε φτάσει σε άλλα επίπεδα.

Ερ.: Υπάρχουν όρια ηλικίας, που ενδείκνυται η εφαρμογή μεσοθεραπείας;

Σ.Γ.: Αυτό κάθε φορά αξιολογείται με βάση τον ασθενή που έχουμε απέναντί μας. Σαφέστατα εξαρτάται από το τι στόχο έχουμε. Δηλαδή, σε ένα πολύ νεαρό άτομο μπορεί να έχουμε στόχο να βελτιώσουμε τα σημάδια και τις δυσχρωμίες της ακμής. Εννοείται ότι σε μία κυρία ή έναν κύριο μεγαλύτερης ηλικίας θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μαύρων κύκλων, ρυτίδων, σύσφιξης, ενυδάτωσης, λάμψης. Δηλαδή, πάμε σε άλλου είδους επίπεδα. Άρα, κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες. Δε θα έλεγα ότι υπάρχει όριο στην ηλικία. Δηλαδή, δεν έχουμε κανέναν ηλικιακό περιορισμό στο να κάνουμε μεσοθεραπεία. Απλά να τονίσουμε ότι σίγουρα ένας νέος άνθρωπος, όσον αφορά τη δυναμική των κυττάρων του να παράγουν κολλαγόνο κι ελαστίνη, αλλά και να αντιδρά καλά σε όλο αυτό το τεράστιο φάσμα θεραπειών, έχει καλύτερες δυνατότητες. Δηλαδή, δεν περιμένουμε τα ίδια αποτελέσματα από μια θεραπεία, όταν κάνουμε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες σε έναν άνθρωπο 35, 40, 45 ετών, με έναν ασθενή ηλικίας 70 με 80 ετών. Υπάρχει διαφοροποίηση και γι’ αυτό αλλάζουν τα πρωτόκολλα θεραπειών. Ούτε είναι η ίδια πυκνότητα των απαιτούμενων θεραπειών, ούτε η ίδια παρέμβαση κι επιθετικότητα για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι όπως είπε ο Αϊνστάιν: «Για το μόνο πράγμα για το οποίο δεν ευθύνεται η βαρύτητα, είναι για τους ανθρώπους που ερωτεύονται.». Δηλαδή, η γήρανση είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αφορά θεραπείες που γίνονται άπαξ. Πρέπει, επίσης, να γίνει κατανοητό ότι έχουμε τεράστια όπλα για να αναχαιτίσουμε τη γήρανση, αλλά δεν μπορούμε να την ακινητοποιήσουμε πλήρως, δεν μπορούμε να την κάνουμε να σταματήσει να εξελίσσεται. Όμως, θα εξελίσσεται πολύ πιο αργά, θα εξελίσσεται με αξιοπρέπεια, θα εξελίσσεται με διακριτικότητα. Επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η εξέλιξη, όλες οι θεραπείες χρειάζονται μία συχνότητα επανάληψης.

Ερ.: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της μεσοθεραπείας;

Σ.Γ.: Τα πλεονεκτήματά της μεσοθεραπείας είναι πάρα πολλά. Δηλαδή, δίνουμε τροφή, ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα κύτταρα, στο σημείο που τη χρειάζονται, στη δοσολογία που τη χρειάζονται και για όσα χρονικά διαστήματα τη χρειάζονται. Άρα, μπορούμε να δούμε οφέλη στη λείανση ρυτίδων, στον τομέα ενυδάτωση, στο κομμάτι λάμψη και φωτεινότητα, όπως και στο κομμάτι μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια.

Ερ.: Πόσο συχνά μπορεί να πραγματοποιηθεί μία μεσοθεραπεία;

Σ.Γ.: Και πάλι αυτό εξαρτάται από τη μορφή μεσοθεραπείας. Μπορούμε να την κάνουμε από χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δέκα μέρες, να έχουμε μεσοθεραπείες που επαναλαμβάνονται μία φορά τον μήνα, το τρίμηνο, το εξάμηνο, και όπως σας προανέφερα υπάρχουν και καινούργιες γενιές μεσοθεραπείας, που συνδυάζουν και τα πλεονεκτήματα που είναι ανάμεσα στη μεσοθεραπεία και στα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως, που εκεί, λόγω της παρατεταμένης έντονης ενυδάτωσης, μιλάμε και για μια φορά ανά 8 με 9 μήνες.

Ερ.: Είναι πιθανή η εμφάνιση παρενεργειών μετά από μία τέτοια εφαρμογή;

Σ.Γ.: Πάντα, σε ό,τι χρησιμοποιούμε, επειδή ακριβώς πρόκειται για μια αυστηρά ιατρική κι εξειδικευμένη πράξη, πρέπει ο εκάστοτε συνάδελφος να είναι απόλυτα εξειδικευμένος σε αυτό που κάνει και να γίνεται μία σωστή επιλογή αξιόπιστων υλικών. Σαφέστατα, αν δεν είναι τα σωστά υλικά κι αν δε γίνουν οι θεραπείες με τον σωστό τρόπο, μπορούν να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες. Από εκεί και πέρα, όμως, εάν επιλεχθούν τα σωστά υλικά, από αξιόπιστες εταιρείες, και ο εκάστοτε γιατρός είναι ειδικά εκπαιδευμένος στο να τα εφαρμόσει σωστά, δεν περιμένουμε παρενέργειες. Αυτό που μπορεί να δημιουργηθεί μόνο, ανάλογα με τη μορφή μεσοθεραπείας και το βάθος που εγχύεται, είναι κάποιες εκχυμώσεις και λίγο πρήξιμο ως αντίδραση στο τραύμα από τη βελόνη. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, όταν πρέπει να μείνουν πιο επιφανειακά τα υλικά, χρειάζεται λίγο χρόνος αποθεραπείας, όπου έχουμε οίδημα, για να απορροφηθούν στη συνέχεια σταδιακά σε μια ή δυο μέρες.  Δηλαδή, μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή μελανιά, όπως σε όλα τα ενέσιμα, αλλά σίγουρα αυτό είναι κάτι παροδικό, που θα φύγει σε λίγες μέρες

Ερ.: Αλήθεια, η μεσοθεραπεία έχει αποτελέσματα και σε περιπτώσεις απώλειας μαλλιών;

Σ.Γ.: Ναι, φυσικά. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει κατ’ αρχήν να διερευνηθεί το αίτιο της απώλειας των μαλλιών, της τριχόρροιας όπως λέμε αλλιώς την τριχόπτωση. Σε πολλές περιπτώσεις, που θέλουμε να πετύχουμε ενδυνάμωση των τριχικών θυλάκων, χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα κοκτέιλς μεσοθεραπείας, τοποθετώντας μέσα συγκεκριμένες ουσίες, όπως είναι ειδικού τύπου πεπτίδια, βιταμίνες και μινοξιδίλη, τα οποία δρουν προστατευτικά και θρεπτικά στον τριχικό θύλακα. Κυρίως όσον αφορά την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, πιο συχνή στους άντρες, αλλά και σε πολλές γυναίκες πλέον, τα αποτελέσματα της μεσοθεραπείας σε συνδυασμό με τη φωτοθεραπεία και τους υπερήχους έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.  Δηλαδή, μπορούμε να βελτιώσουμε την πυκνότητα και την ποιότητα των τριχών, οδηγώντας σε τρίχες πιο γερές, πιο παχιές και πιο γυαλιστερές. Η μεσοθεραπεία σε αυτήν την περίπτωση γίνεται με ενέσιμη μορφή. Προτιμώ, μάλιστα, το Micro-Needling, γιατί είναι καλύτερα ανεκτό από τον ασθενή. Τα αποτελέσματα ενισχύονται, όπως είπα,  με βάση τα καινούργια δεδομένα, με τη φωτοθεραπεία και τους υπερήχους, αλλά και με το PRP, σε πιο δύσκολα περιστατικά.

Ερ.: Υπάρχουν εξειδικευμένα «κοκτέιλ» μεσοθεραπείας, που να δίνουν μεγαλύτερη λάμψη και να τονώνουν ακόμη περισσότερο την επιδερμίδα;

Σ.Γ.: Ναι, ειδικά αυτά τα οποία ενισχύονται με βιταμίνη C και με υαλουρονικό, δηλαδή, όλα αυτά που έχουν αποτέλεσμα όσον αφορά και τις δυχρωμίες και το μέλασμα, γιατί έχουμε και το κομμάτι λεύκανσης μέσα στη μεσοθεραπεία, που είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, μια που έχουν αυξηθεί πολύ τα ποσοστά μελάσματος τα τελευταία χρόνια στους ασθενείς μας.

Ερ.: Σε τι εύρος κυμαίνεται το κόστος μιας μεσοθεραπείας;

Σ.Γ.: Ανάλογα με τη μορφή μεσοθεραπείας, το κόστος της μπορεί να κυμανθεί από τα 80 Ευρώ μέχρι τα 250 Ευρώ.

About Author

Δρ. Τίνα Γελέκη, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Η ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΛΕΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ SIENNA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΚΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ­ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ ΚΑΙ KINGSTON HOSPITAL OF LONDON, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ. ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ,ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑ.

Related posts