Η Δρ. Σταματίνα Γελέκη μας μιλά για τη χρήση του υαλουρονικού οξέος

Η Δρ. Σταματίνα Γελέκη μας μιλά για τη χρήση του υαλουρονικού οξέος

Ερ.: Στις θεραπείες που παρέχετε, συμπεριλαμβάνονται και χρήσεις υαλουρονικού οξέως;

Σ.Γ.: Φυσικά, απαραίτητο είναι το υαλουρονικό οξύ και μέσα στο πλαίσιο ενέσιμης και μη ενέσιμης μεσοθεραπείας, αλλά και σαν εμφύτευμα για το γέμισμα των ρυτίδων και την αναδόμηση όγκου. Ας μην ξεχνάμε ότι το υαλουρονικό οξύ είναι υδρόφιλο υλικό, δηλαδή ρουφάει σαν σφουγγάρι το νερό, οπότε χαρίζει εξαιρετική ενυδάτωση στο δέρμα. Ειδικά τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως είναι μια λατρεμένη θεραπεία, που μαζί με το «botox» είναι δυο από τις πιο αγαπημένες θεραπείες  παγκοσμίως και δίνουν αναντικατάστατα αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται, λοιπόν, για την αναδόμηση όγκου σε ζυγωματικά και χείλη, για το γέμισμα των ρυτίδων, αλλά και για τη βελτίωση του οβάλ του προσώπου. Με ειδικού τύπου τεχνική έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμα και λίφτινγκ προσώπου με τα εμφυτεύματα του υαλουρονικού οξέως.

Ερ.: Σε ποιες περιπτώσεις είναι αυτό απαραίτητο και τι αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε;

Σ.Γ.: Μπορούμε να περιμένουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά αφορά όπως είπα το να δώσουμε όγκο, το να γεμίσουμε ρυτίδες, το να δημιουργήσουμε ένα ωραίο οβάλ προσώπου, το να δώσουμε αποτέλεσμα και στο κομμάτι χαλάρωσης και βαθιάς ενυδάτωσης. Γιατί αναπληρώνοντας όγκο στα σημεία που υπάρχει έντονη απώλεια,  αμέσως γίνεται ένα είδος λίφτινγκ, οπότε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Επίσης, μπορούμε να το εφαρμόσουμε και περιοφθαλμικά, ώστε να έχουμε αποτελέσματα και στους μαύρους κύκλους, αλλά και στην όψη των κουρασμένων ματιών. Πλέον αναφερόμαστε σε αυτές τις δυο θεραπείες, ως εξαιρετική επιλογή για να βελτιώσουμε όχι μόνο την αισθητική και την υγιή όψη του δέρματος, αλλά και την ψυχολογία των ασθενών μας, γιατί απλούστατα διώχνοντας από το πρόσωπο τις άσχημες εκφράσεις, αυτές που συνηγορούν με τα άσχημα συναισθήματα, συμβάλλεις και σε ένα είδος ψυχοθεραπείας. Και βλέποντας στον καθρέφτη ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει άσχημες εκφράσεις, ή ας πούμε ένα πρόσωπο το οποίο δε δείχνει θλιμμένο ή θυμωμένο, αλλά αντιθέτως δείχνει πολύ ξεκούραστο, ανεβαίνει κατευθείαν η ψυχολογία και η δική του και του κοινωνικού του κύκλου.

Ερ.: Μπορούν όλοι οι οργανισμοί να ανέχονται εφαρμογές με χρήση υαλουρονικού οξέως;

Σ.Γ.: Εάν πρόκειται για το σωστό υλικό, από μία αξιόπιστη εταιρεία, δεν βλέπουμε συχνές παρενέργειες. Φυσικά, η τεχνική έγχυσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να γίνεται πάντα από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Άλλωστε, το υαλουρονικό οξύ δεν παύει να είναι ένα στοιχείο που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα μας και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Απλά, από τα 18 χρόνια μας και πέρα, εκφυλίζεται σε ποιότητα και μειώνεται η ποσότητα παραγωγής του. Ακόμα και στα αυτοάνοσα νοσήματα, που φοβόμασταν αλληλεπιδράσεις στο παρελθόν, πλέον χρησιμοποιείται ευρέως χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, εφόσον βέβαια αυτά είναι σε πλήρη ύφεση από διετίας.

Ερ.: Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η διατροφή και η κατανάλωση νερού στην ενυδάτωση του προσώπου σε συνδυασμό με το υαλουρονικό οξύ;

Σ.Γ.: Παίζουν τεράστιο ρόλο. Γιατί το δέρμα δεν παύει να είναι ο καθρέφτης της υγείας της ψυχής και των εσωτερικών μας οργάνων. Άρα, το να καταναλώνουμε πολύ νερό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας, μετά την έγχυση του υαλουρονικού οξέως, θα έχει και νερό για να συγκρατήσει. Συνεπώς, πρέπει να πίνουμε πολύ νερό και σίγουρα να ακολουθούμε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια κυρίως σε λαχανικά και φρούτα για τη λήψη των απαραιτήτων βιταμινών, που να εμπεριέχει παράλληλα και τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τους υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε. Δηλαδή, όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη σωστή αναλογία είναι απαραίτητα για την υγεία του σώματος και του δέρματός μας, γιατί ακριβώς περνούν μέσω του αίματος για να θρέψουν και να ενυδατώσουν το δέρμα. Η σωστή υγιεινή  καθημερινή ρουτίνα, η διατροφή, ο τρόπος διαβίωσης γενικότερα, η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, η σωματική άσκηση και η άφθονη κατανάλωση ύδατος παίζουν τεράστιο ρόλο και στην υγεία του δέρματός μας.

Ερ.: Λέγεται ότι το υαλουρονικό οξύ οδηγεί τους ινοβλάστες να παράγουν νέα κύτταρα. Ισχύει αυτό;

Σ.Γ.: Το υλαουρονικό οξύ, αν το χορηγούμε ενέσιμα, λόγω μικροτραύματος δρα διεγερτικά στους ινοβλάστες και συμβάλλει στο να παράγουν καινούργια κύτταρα κολλαγόνου και ελαστίνης. Από εκεί και πέρα, πρακτικά αυτό που επιτυγχάνουμε με την έγχυση υαλουρονικού οξέως είναι να αναπληρώνουμε τον χαμένο όγκο με ένα υλικό εξαιρετικής ποιότητας και στην ιδανική ποσότητα κάθε φορά. Το ενέσιμο υαλουρονικό, λοιπόν, είναι σε τέτοια μορφή φτιαγμένο, ώστε να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δέρμα μας, ενισχύοντας την ενυδάτωση της περιοχής όπου εγχύεται.  Άρα, συμβάλλει κυρίως στην ενυδάτωση και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, δηλαδή στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Ερ.: Δηλαδή, το υλαουρονικό οξύ είναι το ελιξίριο της ζωής και της νεότητας;

Σ.Γ.: Είναι όντως το ελιξίριο της νεότητας. Αρκεί να σκεφτείτε το δέρμα μας σαν ένα ωραία πλεγμένο πουλόβερ, που αποτελείται από τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, το θεμέλιο υλικό τους. Δηλαδή, το «τούβλο», από το οποίο αποτελείται το «κτήριο» κολλαγόνου και ελαστίνης είναι το υαλουρονικό οξύ. Άρα, είναι το κλειδί για τη νεότητα, γιατί συμβάλλει και στην ελαστικότητα του δέρματος, τη νεανική του όψη, αλλά παράλληλα και στην υφή και την ποιότητα του δέρματος όσον αφορά τη βαθιά ενυδάτωση και τροφή των κυττάρων μας.

Ερ.: Αναπληρώνεται με φυσικό τρόπο το χαμένο υαλουρονικό από τον οργανισμό μας;

Σ.Γ.: Πολύ δύσκολα. Επειδή υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφήμιση όσον αφορά τα πόσιμα υαλουρονικά, πρέπει να επισημάνω πως όλη η ιατρική κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει ότι αδυνατούν να φτάσουν στο δέρμα και να βελτιώσουν τις ρυτίδες και τη χαλάρωση. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να επιζήσουν ούτε καν των γαστρικών υγρών, πόσο μάλλον να φτάσουν μέχρι το δέρμα και να έχουμε εκεί κάποια ουσιαστικά  οφέλη. Ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε υαλουρονικό οξύ είναι με όλες τις μεθόδους προαγωγής παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, και συνεπώς και υαλουρονικού οξέως, που είναι ο θεμέλιος λίθος τους. Με διάφορους τρόπους, λοιπόν, πιο επεμβατικούς ή λιγότερο επεμβατικούς, ενέσιμα με τις μεσοθεραπείες είτε με τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως εντοπισμένα. Είναι αυτές οι τρεις οδοί θεραπείας: Είτε μέσω τραυματισμού, που προκαλεί παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, είτε προσφέρουμε στα κύτταρα του δέρματος ένα έτοιμο κοκτέιλ με την ενέσιμη μεσοθεραπεία ή με τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως.

About Author

Δρ. Τίνα Γελέκη, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Η ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΛΕΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ SIENNA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΚΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ­ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ ΚΑΙ KINGSTON HOSPITAL OF LONDON, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ. ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ,ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑ.

Related posts