Η εφίδρωση ή αλλιώς ο ιδρώτας όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε αποτελεί τον πλέον φυσικό τρόπο ρύθμισης της θερμοκρασίας στο σώμα μας κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, άγχους, άσκησης ακόμα και φόβου ή θυμού.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η εφίδρωση είναι ιδιαίτερα έντονη και ενοχλητική και  τότε λοιπόν κάνουμε λόγο για υπεριδρωσία.

Η υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπερλειτουργούν οι ιδρωτοποιοί αδένες με συνέπεια την έκκριση ιδρώτα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το κανονικό. Η υπεριδρωσία μπορεί να συνοδεύει και άλλα νοσήματα και καταστάσεις όπως για παράδειγμα υπερθυρεοειδισμό, διαταραχές μετοβολισμού  ή stress.

Οι περιοχές που εμφανίζουν υπεριδρωσία είναι κυρίως οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα.

Εκτός από σωματικές επιπτώσεις, η υπεριδρωσία επιδρά αρνητικά και στην ψυχολογική υγεία του ατόμου. Τα άτομα που έχουν υπεριδρωσία συχνά αισθάνονται ντροπή και αμηχανία, όταν το πρόβλημά τους γίνεται αντιληπτό από τους γύρω τους.

Η θεραπεία με Botox (βοτουλινική τοξίνη τύπου Α) θεωρείται η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της υπεριδρωσίας.

Η υπερβολική εφίδρωση οφείλεται στην υπερβολική διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων. Ο μηχανισμός δράσης του μπότοξ έχει να κάνει με το ότι εμποδίζει το νευρικό ερέθισμα να φτάσει στους ιδρωτοποιούς αδένες. Ως γνωστόν η δράση του botox είναι να εμποδίζει το νευρικό ερέθισμα να φτάσει στο στόχο του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος του νευρικού ερεθίσματος είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι στην περίπτωση αυτή παράγουν υπερβολικό ιδρώτα. Από τη στιγμή που το νευρικό ερέθισμα δε φτάνει στους  ιδρωτοποιούς αδένες αυτοί σταματούν να παράγουν υπερβολικό ιδρώτα.

Η διαδικασία γίνεται με ενέσιμο τρόπο. Για την αποφυγή του πόνου τοποθετούμε στην περιοχή, όπου θα γίνουν οι εγχύσεις, μια αναισθητική αλοιφή. Αφού δράσει η αλοιφή αυτή, γίνονται πολλαπλές εγχύσεις στην επιφάνεια που θέλουμε να θεραπεύσουμε σε απόσταση περίπου 1 εκ. μεταξύ τους. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά ανά περιοχή και ανάλογα με την έκταση που θέλουμε να θεραπεύσουμε. Μετά το τέλος της διαδικασίας μπορεί κανείς να κάνει κανονικά τις δραστηριότητές του χωρίς να χρειάζεται να προσέχει κάτι.

  • Ασφαλής μέθοδος
  • Δρα άμεσα
  • Έχει διάρκεια άνω των 6  μηνών
  • Το αποτέλεσμα εμφανίζεται άμεσα (μέσα στις επόμενες μέρες παρατηρείται σημαντική μείωση της έκκρισης ιδρώτα)
  • Οι επαναλήψεις τις θεραπείας μπορούν να γίνουν όσες φορές χρειαστεί για να μειωθεί το πρόβλημα

Ραντεβού