Μυρμηγκιές

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκιές) είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV). Πάνω από 70 είδη HPV ιών έχουν ενοχοποιηθεί για μυρμηγκιές. Πιστεύεται ότι συγκεκριμένοι τύποι ιών προκαλούν μυρμηγκιές σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Οι μυρμηγκιές (μυρμηκιές), αν και καλοήθης κατάσταση, προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να πονάνε ή και να αιμορραγούν, ενώ αν οι μυρμηγκιές εντοπίζονται στα πόδια μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση. Ο εν λόγω ιός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οι μυρμηγκιές, δηλ. καλοήθη εξογκώματα με μορφή κουνουπιδιού. Οι μυρμηγκιές (μυρμηκιές) είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή. Τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας προσβάλλονται συχνότερα από μυρμηγκιές, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος των ατόμων αυτών, αν και δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μυρμηγκιές (μυρμηκιές) συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο. Εντούτοις, από μυρμηγκιές μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Πιο συχνή είναι η εμφάνιση των μυρμηγκιών το καλοκαίρι, λόγω της μη χρήσης υποδημάτων και την αυξημένη επαφή με το νερό που καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο στην επίθεση του ιού.

Θεραπείες Που Προτείνουμε

 • Baby Botox
 • Liposuction
 • Gynaecomastia
 • Abdominal Etching
 • Hair Transplantation
 • Blepharoplasty
 • Abdominoplasty
 • Micropigmentation
 • Rhinoplasty

Τρόποι μετάδοσης

Η μετάδοση των μυρμηγκιών γίνεται με απλή επαφή, συχνά σε θέσεις που παρουσιάζουν μικρές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, εκδορές ή άλλους μικροτραυματισμούς. Οι μυρμηγκιές λοιπόν μπορούν να μεταδοθούν με τη χειραψία ή την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, καθώς οι ιοί που προκαλούν τις μυρμηγκιές μπορούν να ζήσουν εκτός ανθρώπινου σώματος επί αρκετές ημέρες.

Επίσης οι μυρμηγκιές (μυρμηκιές) μεταδίδονται από την πισίνα, καθώς οι HPV ιοί είναι ανθεκτικοί στο χλώριο. Η επαφή, λοιπόν, με γυμνά πόδια σε περιβάλλον που μπορεί να υπάρχει ο ιός οδηγεί στην μετάδοσή του.

Μυρμηγκιές μεταδίδονται από τις πετσέτεςγια τον ίδιο λόγο, καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και μπορεί να ζει σε μολυσμένα αντικείμενα επί τουλάχιστον 6 ημέρες.

Συχνά μυρμηγκιές μεταδίδονται στον ίδιο μας τον εαυτό με ενοφθαλμισμό σε σημεία τραυματισμών. Για παράδειγμα, μπορεί οι μυρμηγκιές των παλαμών να οδηγήσουν σε μυρμηγκιές προσώπου, ή οποιουδήποτε άλλου σημείου του σώματος μετά από επαφή του με την μολυσμένη περιοχή.

Τύποι

Οι μυρμηγκιές ανάλογα με την κλινική τους εικόνα διακρίνονται σε:
Κοινές μυρμηγκιές ή κοινές μυρμηκιές

κοινές μυρμηγκιές μπορεί να είναι στρογγυλές ή να έχουν ακανόνιστο σχήμα με λευκό, γκρίζο ή καφέ χρώμα και μπορεί να είναι επίπεδες ή να σχηματίζουν επάρματα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Οι κοινές μυρμηγκιές αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, ταδάχτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα γόνατα και στο πρόσωπο, σε περιπτώσεις που το δέρμα έχει τραυματιστεί. Από πλευράς συμπτωμάτων οι κοινές μυρμηγκιές δεν παρουσιάζουν τίποτα το ιδιαίτερο, εκτός από αυτές που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες θέσεις.

 Ομαλές μυρμηγκιές ή ομαλές μυρμηκιές

Οι ομαλές μυρμηγκιές είναι ασυμπτωματικές, ελαφρώς επηρμένες ή επίπεδες βλάβες με λεία επιφάνεια και ανοιχτό καφέ ή γκριζοκίτρινο χρώμα. Ομαλές μυρμηγκιές εντοπίζονται συνήθως στο μέτωπο, στηραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο πηγούνι, στο λαιμό και σταπόδια, ενώ μπορεί χαρακτηριστικά να διατάσσονται σε μια γραμμή ως αποτέλεσμα εξάπλωσής τους λόγω ξυσίματος της περιοχής (μυρμηγκιές – φαινόμενο Koebner).

 Θηλωματώδεις μυρμηγκιές ή θηλωματώδεις μυρμηκιές

Οι θηλωματώδεις μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως στους άνδρες, κατανέμονται στο πρόσωπο και στο λαιμό και συχνά συρρέουν. Συχνά οι μυρμηγκιές αυτές σχηματίζουν μικρές ομάδες στο γένι των ανδρών και στο τριχωτό της κεφαλής.

 Δακτυλοειδείς ή νηματοειδείς μυρμηγκιές ή νηματοειδείς μυρμηκιές

Οι μυρμηγκιές αυτές μοιάζουν με θηλώματα και εντοπίζονται κυρίως στα πλάγια του λαιμού, στις μασχάλες και τις μηρογεννητικές πτυχές. Ονομάζονται και μυρμηκιώδη θηλώματα και πολλαπλασιάζονται με την τριβή και τη χρήση αλυσίδων γύρω από το λαιμό.

Είδη ανάλογα με την εντόπιση

Μυρμηγκιές πελμάτων ή μυρμηκιές πελμάτων.

Οι μυρμηγκιές πελμάτων εμφανίζονται σαν μια σαφώς ορισμένη κυκλική βλάβη με τραχιά υπερκερατωσική επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος, ενώ αν αφαιρεθεί η παχιά επικάλυψή τους παρατηρούνται μαύρα στίγματα τα οποία είναι παθογνωμονικά για τη νόσο. Οι μυρμηγκιές πελμάτων συνήθως αναπτύσσονται στις θέσεις της μεγαλύτερης πίεσης του πέλματος. Στις γυναίκες οιμυρμηγκιές πελμάτων προτιμούν το πρόσθιο μέρος κάτω από τα δάχτυλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μυρμηγκιές πελμάτων μπορεί να συρρέουν δημιουργώντας πλάκες με την εμφάνιση «μωσαϊκού».

Οι μυρμηγκιές πελμάτων συνήθως είναι εξαιρετικά επώδυνες αν δεν αντιμετωπιστούν και προκαλούν δυσκολία και έντονο πόνο κατά τη βάδιση. Οι μυρμηγκιές πελμάτων λόγω της πίεσης από τη βάδιση συνήθως δεν αναπτύσσονται με την μορφή εξογκωμάτων αλλά με τη μορφή σκληρών οζιδίων. Πρέπει λοιπόν σε μυρμηγκιά πέλματος να γίνεται διαφοροδιάγνωση από πιθανό κάλο ποδιού (τίλος).

Μυρμηγκιές παλαμών ή μυρμηκιές παλαμών

Είναι η συχνότερη εντόπιση των μυρμηγκιών. Οι μυρμηγκιές χεριώνείναι πολύ συχνές. Μπορεί να εντοπίζονται στην παλάμη ή και στη ράχη των χεριών. Συχνά οι μυρμηγκιές χεριών εντοπίζονται γύρω από τα νύχια οπότε και ονομάζονται περιονύχιες μυρμηγκιές.

Οι μυρμηγκιές παλαμών αποτελούν συχνή εκδήλωση των παιδιών που με τα χέρια τους μπορούν να αγγίξουν μολυσμένα αντικείμενα, ενώ δεν έχουν ακόμη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να τα προφυλάξει. Μυρμηγκιές χεριών εμφανίζουν συχνά άτομα που λόγω της εργασίας τους έχουν συχνή επαφή με νερό, π.χ. νοικοκυρές, κομμωτές. Οι μυρμηγκιές δακτύλων που εμφανίζουν συχνά τα άτομα αυτά προκαλούν έντονα ενοχλήματα και πόνο που δυσχεραίνει την εργασία τους.
Οι μυρμηγκιές δακτύλων μπορεί να εμφανίζονται είτε γύρω από τα νύχια, είτε στην παλαμιαία επιφάνεια. Συχνά μυρμηγκιές δακτύλων εντοπίζονται και ανάμεσα στα δάκτυλα με έντονο πόνο ή και αιμορραγία. Λόγω της παρατεταμένης διαβροχής της επιδερμίδας, αυτή γίνεται πιο ευάλωτη και αναπτύσσονται μυρμηγκιές παλαμών, καθώς και περιονύχιες μυρμηγκιές.

Μυρμηγκιές προσώπου ή μυρμηκιές προσώπου

Το πρόσωπο αποτελεί συχνή εκδήλωση μυρμηγκιών. Μυρμηγκιές προσώπου εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά και είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικές. Οι μυρμηγκιές προσώπου είναι ομαλές και επίπεδες και συχνά πολλαπλασιάζονται λόγω του ξυσίματος.

Οι μυρμηγκιές προσώπου αποτελούν συχνά αισθητικό πρόβλημα για τον ασθενή. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τον Δερματολόγο ώστε να κάνει σωστή διάγνωση και θεραπεία των μυρμηγκιών προσώπου και να τις διαχωρίσει από πιθανές υπερπλασίες και σπίλους.

Μυρμηγκιές γεννητικών οργάνων ή μυρμηκιές γεννητικών οργάνων (κοινώς κονδυλώματα)

Οι μυρμηγκιές αυτές είναι ουσιαστικά τα γνωστά κονδυλώματα που μπορεί όμως να μην έχουν μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, αλλά με μετάδοση από μυρμηγκιές χεριών.

Αίτια

Οι μυρμηγκιές (μυρμηκιές) είναι ιογενούς αιτιολογίας ογκίδια της επιδερμίδας. Ως γνωστόν οι HPV ιοί είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση των μυρμηγκιών.

Οι τύποι HPV2 και HPV4 είναι υπεύθυνοι για τις κοινές μυρμηγκιές. Άλλοι τύποι ιών είναι οι HPV1, HPV3, 26, 29 και 57.

Οι τύποι HPV16, HPV18 είναι υψηλού κινδύνου ιοί και σχετίζονται με δυσπλασίες και καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Το ίδιο και οι HPV 58, 33, 45, 31, 52, 35, 39, 59 που δεν σχετίζονται με μυρμηγκιές, αλλά με καρκίνο αιδοίου, κόλπου, καρκίνο πέους,πρωκτού και στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.

Για την εμφάνιση μυρμηγκιών πελμάτων έχουν ενοχοποιηθεί οιHPV1, 2, 3, 4, 27, 28, 58, ενώ ομαλές μυρμηγκιές προκαλούν συχνά οιHPV 3, 10, 38.

Μυρμηγκιές γεννητικών οργάνων (κονδυλώματα) προκαλούν οι HPV 6, 11, 42, 44.

Συμπτώματα

Συνήθως οι μυρμηγκιές είναι ασυμπτωματικές, δεν εμφανίζουν δηλαδή συμπτώματα.
Μερικές φορές όμως μπορεί να προκαλούν φαγούρα (κνησμό) που οδηγεί σε έντονο ξύσιμο και εξάπλωση αυτών.

Επώδυνες είναι συνήθως οι μυρμηγκιές παλαμών και οι μυρμηγκιέςπελμάτων. Κατά την χειρωνακτική εργασία προκαλούν πόνο και έντονη δυσανεξία, το ίδιο και στην βάδιση αν πρόκειται για μυρμηγκιές πελμάτων. Κατά την πίεση των μυρμηγκιών παλαμών και πελμάτων, όπως συμβαίνει στην βάδιση μπορεί αυτές να αιμορραγήσουν. Έντονο πόνο εμφανίζουν και οι υπονύχιες μυρμηγκιές που είναι ουσιαστικά μυρμηγκιές που αναπτύσσονται κάτω από το νύχι οδηγώντας σε αποκόλληση αυτού και έντονη δυσανεξία στα χέρια ή στα πόδια.

Οι νηματοειδείς μυρμηγκιές που εντοπίζονται στον τράχηλο και στον κορμό μπορούν να τραυματιστούν, να αποκολληθούν, να αιμορραγήσουν και να μολυνθούν, προκαλώντας έντονο πόνο και φλεγμονή που επιβάλλει την άμεση θεραπεία αυτών. Η διάγνωση των μυρμηγκιών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τονδερματολόγο, καθώς και άλλες βλάβες όπως καρκίνοι του δέρματος μπορεί να μιμούνται σε εμφάνιση μια μυρμηγκιά. Επομένως όταν μια μυρμηγκιά μεγαλώνει γρήγορα, αιμορραγεί, αλλάζει χρώμα ή πολλαπλασιάζεται θα πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα στον ειδικό.

Μυρμηγκιές στα παιδιά

Τα παιδιά προσβάλλονται πολύ συχνά από μυρμηγκιές. Η ανωριμότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος και η έλλειψη αντισωμάτων προς τους HPV συμβάλλει στην εύκολη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μυρμηγκιών στα παιδιά. Οι μυρμηγκιές στα παιδιάεμφανίζουν ιδιαιτερότητες τόσο στα συμπτώματα, όσο και στη θεραπεία. Οι μυρμηγκιές στα παιδιά εντοπίζονται συνήθως στα χέρια στα πόδια και στο πρόσωπο.

Οι μυρμηγκιές στα παιδιά έχουν την τάση να είναι πιο επίπεδες και μαλακές σε σχέση με τους ενήλικες λόγω της λεπτότερης επιδερμίδας τους. Οι μυρμηγκιές στα παιδιά μεταδίδονται εύκολα, καθώς δεν είναι εύκολο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής, αγγίζουν τα πάντα με τα χέρια τους και συνηθίζουν να περπατάνε ξυπόλητα.

Η θεραπεία των μυρμηγκιών στα παιδιά γίνεται κυρίως με laser και κρυοθεραπεία, καθώς η χρήση οξέων και καυστικών ουσιών αντενδείκνυται στις μικρές ηλικίες. Συχνά εμφανίζονται υποτροπές και η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στα παιδιά μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο για την οριστική εξάλειψή τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση των μυρμηγκιών συνήθως δεν παρουσιάζει δυσκολία για τον Δερματολόγο και γίνεται κλινικά και επισκοπικά. Στις μυρμηγκιές (μυρμηκιές) των πελμάτων που συχνά συγχέονται με τους κάλους, ο Δερματολόγος μπορεί να ξύσει με ένα νυστέρι την επιφάνεια της μυρμηκιάς οπότε παρατηρεί τα μαύρα στίγματα κάτω από τη σκληρή επιφάνεια που αντιπροσωπεύουν τα αιμοφόρα αγγεία που θρέφουν τον υπερπλαστικό ιστό της μυρμηκιάς και  επιβεβαιώνουν την διάγνωση της μυρμηγκιάς.

Σπάνια μπορεί να χρειαστεί βιοψία για την οριστική διάγνωση της μυρμηγκιάς, κυρίως όταν η εικόνα της μοιάζει με επιθηλιώματα ή καρκινώματα δέρματος σε ενήλικες. Η ιστολογική εικόνα της μυρμηγκιάς είναι χαρακτηριστική, καθώς υπάρχει πάχυνση όλων των στιβάδων της επιδερμίδας και εμφάνιση κοιλοκυττάρων που είναι παθογνωμονικά. Η ανίχνευση του τύπου του ιού της μυρμηκιάς με μια ειδική εξέταση που ονομάζεται αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) δεν συνιστάται και δεν γίνεται στην πράξη, καθώς δεν μεταβάλλει το θεραπευτικό πλάνο.

Προφύλαξη

Οι μυρμηγκιές είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και η τήρηση κάποιων κανόνων είναι απαραίτητη για την πρόληψη. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο καθώς μυρμηγκιές μεταδίδονται ακόμη και με την απλή επαφή.
Η επαφή με γυμνά πόδια γύρω από πισίνες, καθώς και στην άμμο πρέπει να αποφεύγεται γιατί ο ιός της μυρμηκιάς μπορεί να ζει εκεί για αρκετά 24ωρα.
Αποφυγή χρήσης πισίνας σε άτομα με μυρμηγκιές έως ότου θεραπευτούν είναι επιβεβλημένη για την πρόληψη μετάδοσής τους
Η χρήση ατομικής πετσέτας αποτρέπει την μετάδοση των μυρμηγκιών.
Η άμεση θεραπεία μυρμηγκιών όταν αυτές εμφανίζονται μας προφυλάσσει από την εξάπλωσή τους και τη μετάδοσή τους σε άλλους.

Αντιμετώπιση

Στην Derma Laser Aesthetics αντιμετωπίζουμε καθημερινά παιδιά και ενήλικες με μυρμηγκιές. Ηαντιμετώπιση μυρμηγκιών θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την μορφή τους, την εντόπισή τους και την ηλικία του ασθενούς.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην αντιμετώπιση μυρμηγκιών τα έχει το laser CO2 που καταστρέφει πλήρως των βλάβη ακόμη και σε μία μόνο συνεδρία. Στην κλινική μας η αντιμετώπιση μυρμηγκιών γίνεται κυρίως με laser, καθώς αυτό έχει τα μικρότερα ποσοστά υποτροπών.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας των μυρμηκιών με laser είναι:

 • Ατραυματική και αναίμακτη μέθοδος
 • Δεν αφήνει σημάδια και ουλές
 • Στοχεύει στον ιστό της μυρμηκιάς αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα
 • Εισχωρεί εις βάθος και καταστρέφει ακόμη και τη «ρίζα» της μυρμηκιάς
 • Μπορεί να απαιτηθεί μόλις μία συνεδρία για την πλήρη ίαση και ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο πλήρως θεραπευμένος
 • Η laser θεραπεία των μυρμηκιών σχετίζεται με το μικρότερο ποσοστό υποτροπών (δηλ υπάρχει μικρότερη πιθανότητα επανεμφάνισης της μυρμηκιάς μετά από λέιζερ θεραπεία σε σχέση με τις άλλες μεθόδους)

Αντιμετώπιση μυρμηγκιών μπορεί να επιτευχθεί επίσης με κρυοθεραπεία, όπου χρησιμοποιείται υγρό άζωτο. Η διαθερμοπηξία ως μέθοδος αντιμετώπισης μυρμηγκιών δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης εκλογής, καθώς σχετίζεται με μεγαλύτερο τραύμα και ουλή.

Η αντιμετώπιση μυρμηγκιών με καυστικές ουσίες και ρετινοειδήαντενδείκνυται στα παιδιά. Θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και επιφυλακτικός σε μεθόδους αντιμετώπισης μυρμηγκιών που προσφέρονται από μη γιατρούς γιατί έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Η αντιμετώπιση μυρμηκιών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον δερματολόγο.

ΡαντεβούAbout Author