Συνέντευξη της Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Δρ. Σταματίνας Γελέκη σχετικά με τις μεθόδους αντιγήρανσης

Συνέντευξη της Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Δρ. Σταματίνας Γελέκη σχετικά με τις μεθόδους αντιγήρανσης

ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΓΕΛΕΚΗ (Ιατρός Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος): «Ο  σωστός συνδυασμός πολλαπλών μεθόδων αντιγήρανσης είναι αυτός που συνεργικά θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μακρύτερης διάρκειας και με το μικρότερο χρόνο αποθεραπείας»!

 

Το φαινόμενο της γήρανσης του ανθρωπίνου δέρματος, που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, απασχολεί ολοένα περισσότερο τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος, από μία ηλικία κι έπειτα, αναζητεί τρόπους και μεθόδους που θα τον βοηθήσουν στο να αναχαιτίσει όσο μπορεί τη φυσιολογική αυτή πορεία.

Για την επιστημονική αντιμετώπιση των συνεπειών της γήρανσης, για τις ολοκαίνουργιες θεραπευτικές μεθόδους αντιγήρανσης, καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, που αφορούν σε αισθητικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης, μιλήσαμε με τη διακεκριμένη Ιατρό Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, κ. Σταματίνα Γελέκη, την οποία επισκεφτήκαμε στον εξειδικευμένο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο της στη Γλυφάδα, που φέρει τον διακριτικό τίτλο: «Derma Laser Aesthetics».

Η κ. Σταματίνα Γελέκη είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής και Χειρουργικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σιένα, της Ιταλίας, καθώς και της Σχολής Αισθητικής και Κοσμετολογίας των Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Είναι εκπαιδευμένη και εξειδικευμένη στον τομέα της δερματολογίαςαφροδισιολογίας στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» και «Kingston Hospital of London», καθώς και στη διάγνωση και μελέτη του μελανώματος, όπου πραγματοποιεί το διδακτορικό της. Επίσης, η κ. Γελέκη είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοσμητικής & Αισθητικής Δερματολογίας (ESCAD) και μέλος της Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων και σεμιναρίων κι ακόμη εξειδικεύεται στην Αισθητική-Κοσμετική Δερματολογία και Laser.

 

Ερώτηση: Κυρία Γελέκη, ξεκινώντας τη συζήτησή μας θα θέλαμε να μας μιλήσετε γενικά για την ιατρική αντιμετώπιση της αντιγήρανσης.

Σταματίνα Γελέκη: Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της αντιγήρανσης πραγματοποιούνται πλέον σε πολλαπλά επίπεδα. Συνεπώς, προτιμούμε να οδηγούμε σε ανάπλαση, δηλαδή στην παραγωγή νέων κυττάρων, σε όλα τα βάθη της επιδερμίδας, από τα πιο επιφανειακά στρώματα μέχρι και τα πιο βαθιά, ακόμα και κάτω από αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε πολύ καλύτερα και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα.

Μεγάλης σημασίας είναι η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες στο χόριο ή κυρίως δέρμα, πράγμα που θα δώσει στο δέρμα σφριγηλότητα, ελαστικότητα κι αντιμετώπιση της χαλάρωσης και των ρυτίδων. Αυτός, λοιπόν, είναι ο κύριος στόχος και συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις μεθόδους και τις θεραπείες αντιγήρανσης, δηλαδή προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να ωθήσουμε τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, όσο το δυνατόν περισσότερο σε ποσότητα και παρατεταμένα σε διάρκεια. Αυτό μπορεί να γίνει με ειδικά σχεδιασμένα συνδυαστικά πρωτόκολλα, όπου χρησιμοποιούνται λέιζερς τελευταίας γενιάς, πήλιγκς, εμφυτεύματα υαλουρονικού και μεσοθεραπείες .

Ιδιαίτερα σημαντική είναι όμως και η ανάπλαση της επιδερμίδας, ικανή να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως οι δυσχρωμίες, το συσσωρευμένο σμήγμα, η έλλειψη λάμψης και φωτεινότητας, καθώς και η τραχύτητα -ανομοιόμορφη υφή- της επιδερμίδας.

Επιπλέον, μπορούμε να μιλήσουμε και για θεραπείες αντιγήρανσης στα επίπεδα του  λιπώδους ιστού, που είναι κι ο υποστηρικτικός ιστός της επιδερμίδας, αλλά και ακόμα πιο βαθιά, πολύ πιο κάτω από το δέρμα, στο επίπεδο της μυϊκής περιτονίας, δηλαδή της μεμβράνης που αγκαλιάζει τους μύες, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στη σύσφιξη . Και εκεί υπάρχουν καινούργιες γενιές μηχανημάτων, όπως είναι το HIFU (High Intensity Focused Ultrasound), με το οποίο πρακτικά κάνουμε πολλαπλούς μικροτραυματισμούς, αφενός μεν περνώντας από την επιφάνεια της επιδερμίδας μέχρι το χόριο, συνεχίζοντας όμως και φτάνοντας σε τεράστιο βάθος, μέχρι τη μυϊκή περιτονία. Με αυτούς τους μικροτραυματισμούς, λοιπόν, επιτυγχάνουμε ανάπλαση σε πολλαπλά επίπεδα, έχοντας άριστα αποτελέσματα ακόμα και σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Μάλιστα, η σύσφιξη είναι ορατή  ακόμα και την ίδια στιγμή της θεραπείας, βελτιώνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου, μέχρι και έξι μήνες μετά, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερης διάρκειας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αν θέλουμε να εντείνουμε ακόμα παραπάνω τη σύσφιξη, συνδυάζουμε ακόμα και την ίδια μέρα θεραπεία με νήματα ανόρθωσης.

Συνεπώς, έχουμε πλέον πάρα πολλά όπλα στα χέρια μας για να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα μακράς διάρκειας με τον ελάχιστο δυνατό χρόνο αποθεραπείας.

Μια άλλη επανάσταση στην αισθητική δερματολογία είναι η νέα γενιά προϊόντων μεσοθεραπείας και η αυτόλογη μεσοθεραπεία με τα βλαστοκύτταρα ή αλλιώς το PRP. Όπως ένα μικρό παιδάκι χρειάζεται τα πιο εμπλουτισμένα θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά, έτσι και το δέρμα μας χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενεργών δραστικών συστατικών, προκειμένου να αναδειχθεί όλη του η ομορφιά και η λάμψη. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε στην εκάστοτε επιδερμίδα ένα πλήρως εξατομικευμένο κοκτέιλ δραστικών συστατικών, με βάση τις ανάγκες της, για να εκτοξεύσουμε τα αποτελέσματα των θεραπειών που έχουν προηγηθεί. Λόγω της ειδικής μορφής τους, τα συστατικά των νέων μεσοθεραπειών μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο δέρμα και αυξάνουν με αυτόν τον τρόπο τα ευεργετικά τους οφέλη. Το PRP μάλιστα εκμεταλλεύεται τους αυξητικούς παράγοντες που παράγονται από τα δικά μας αιμοπετάλια και μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, δίνοντας πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ερ.: Κυρία Γελέκη, υπάρχουν ανώδυνες θεραπείες προσώπου και σώματος;

Σ.Γ.: Υπάρχουν πάρα πολλές ανώδυνες θεραπείες και στο πρόσωπο και στο σώμα. Κατ’ αρχήν να πούμε ότι ο πόνος είναι ένα καθαρά υποκειμενικό συναίσθημα, γιατί άλλος το βιώνει σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλος σε μικρότερο. Ωστόσο, ακόμα και για τις θεραπείες που μπορούμε να αισθανθούμε κάποια δυσφορία, χρησιμοποιούμε μείγματα ισχυρών αναισθητικών κρεμών, έτσι ώστε να μουδιάσει όλη η περιοχή και να είναι πολύ καλά ανεκτή η θεραπεία που έπεται. Πέρα από τις θεραπείες που δημιουργούν  μικροτραυματισμούς, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες θεραπείες, οι οποίες δε χρειάζονται ούτε καν την τοποθέτηση τοπικών αναισθητικών κρεμών, γιατί είναι εξαιρετικά καλά ανεκτές, όπως είναι η φωτοθεραπεία, κάποια λέιζερς, η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία (ιοντοφόρεση-σονοφόρεση) και οι ραδιοσυχνότητες, από την εφαρμογή των οποίων αισθανόμαστε μόνο θερμότητα, η μικροδερμοαπόξεση με υδροβολή (JET-PEEL) και το HYDRA-FACIAL για τον βαθύ καθαρισμό και την αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Έχουμε πια μια πολύ μεγάλη γκάμα πλήρως ανώδυνων θεραπειών, που δίνουν αποτέλεσμα, χωρίς ο ασθενής να αισθάνεται την οποιαδήποτε δυσφορία.

Ερ.: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει θεραπεία αντιγήρανσης με λέιζερ;

Σ.Γ.: Όσον αφορά τα λέιζερς, έχουμε τεράστια γκάμα μηχανημάτων κι εδώ. Σχετικά με τον τομέα της αντιγήρανσης, υπάρχουν λέιζερς, τα οποία είναι αρκετά τραυματικά και άλλα λιγότερο τραυματικά. Μέσα στα πιο επεμβατικά και τραυματικά λέιζερς είναι και αυτό τύπου «Fractional» του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο γίνεται με μικροτραυματισμούς, αφήνοντας πέριξ των μικροτραυμάτων υγιή ιστό, για να έχουμε πιο γρήγορη επούλωση και πιο άμεση αποθεραπεία για τον ασθενή μας. Στο συγκεκριμένο λέιζερ τοποθετούμε κρέμα τοπικής αναισθησίας, και προσωπικά ακολουθώ ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, έτσι ώστε να έχω πιο γρήγορη αποθεραπεία και πιο γρήγορη μείωση του αισθήματος θερμότητας, που αισθάνεται ο ασθενής αμέσως μετά τη θεραπεία. Συνήθως, στο τέλος της θεραπείας, υπάρχει ένα ερύθημα και λίγο οίδημα για τις πρώτες μέρες. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και μικροεφελκίδες, που είναι σαν μικρές καφέ φακίδες, οι οποίες πέφτουν μόνες τους σε τρεις με πέντε ημέρες. Τώρα, αντίστοιχα με την κάθε περίπτωση, επιλέγουμε πόσο επιθετικοί πρέπει να είμαστε ή όχι, αλλά όσο πιο επιθετικοί είμαστε, τόσο πιο έντονο είναι και το αποτέλεσμα που θα έχουμε μετά. Δηλαδή, σε έντονα προβληματικά δέρματα με ρυτίδες, άτονα δέρματα χωρίς λάμψη, με ωχρό τόνο κι επίσης δέρματα που έχουν δυσχρωμίες, σημάδια, ουλές, μαύρους κύκλους ή έχουμε έντονη χαλάρωση, πρέπει να είμαστε πιο επεμβατικοί για να έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δημιουργώντας, λοιπόν, μια κυτταρική ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, με τα ειδικά σχεδιασμένα συνδυαστικά ιατρικά πρωτόκολλα, μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα ήδη από την πρώτη συνεδρία. Το «Fractional laser» διοξειδίου του άνθρακα δημιουργεί τραύματα μηχανικά αλλά και θερμικά, ενισχύοντας τη δράση των ινοβλαστών στο να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, βελτιώνοντας την υφή και την ποιότητα του δέρματος. Με τον επιπλέον συνδυασμό πήλινγκς, μεσοθεραπείας, PRP,  φωτοθεραπείας, ραδιοσυχνοτήτων και άλλων λέιζερς, αντίστοιχα με την κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα εκτοξεύονται και διαρκούν πολύ περισσότερο.  Η θερμότητα που παράγεται γύρω από το μικροτραύμα οδηγεί σε ακόμα πιο έντονη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο ασθενής επιθυμεί κάτι μη τραυματικό με λιγότερο ή και καθόλου χρόνο αποθεραπείας, έχουμε και άλλες πολλές μεθόδους να επιλέξουμε.

Οι λεγόμενες «Lunch-break treatments» είναι οι νέες επαναστατικές θεραπείες, τις οποίες ακριβώς ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει στο διάλειμμα από την εργασία του και να γυρίσει αμέσως μετά σε αυτήν χωρίς κανέναν προβληματισμό για ερεθισμό. Πρακτικά, μπορούμε να φτάσουμε σε αντίστοιχα επίπεδα αποτελέσματος, κάνοντας περισσότερες σε αριθμό θεραπείες, αλλά χωρίς να προβληματιστούμε για τον ερεθισμό αμέσως μετά. Είναι λογικό ότι οι ασθενείς που έχουν έντονη κοινωνική κι επαγγελματική ζωή προτιμούν περισσότερο αυτού του είδους τις θεραπείες.  Ή να το πω διαφορετικά: εάν έχετε χρόνο, μέσα στις διακοπές σας, ή κάποιο χρονικό διάστημα που μπορείτε να πείτε ότι εγώ κάνω κάτι εξαιρετικά αποτελεσματικό και μπορώ να μείνω για λίγες μέρες (τρεις μέρες περίπου) μέσα στο σπίτι, είναι μια εντυπωσιακά αποτελεσματική θεραπεία. Τις υπόλοιπες φορές μέσα στον χρόνο συνδυάστε θεραπείες με λίγο ή και καθόλου ερεθισμό. Αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πάντα είναι προτιμότερο από το να κάνουμε μία θεραπεία, την πιο επιθετική που υπάρχει, μια φορά τον χρόνο, καλύτερο είναι να κάνουμε πιο πολλές και πιο απλωμένες χρονικά, αλλά λιγότερο επιθετικές θεραπείες, για να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας. Εξάλλου, πάντα τα αποτελέσματα βελτιώνονται αθροιστικά μέσα στον χρόνο. Μέσα σε αυτές, τις λιγότερο ερεθιστικές θεραπείες, είναι το Micro-Needling, δηλαδή η μέθοδος της διαδερμικής τραυματικής  ενίσχυσης σχηματισμού κολλαγόνου μέσω των πολλαπλών μικρονυγμών. Επίσης, σε αυτές ανήκει και το HIFU, το πολυπαλμικό φως, η φωτοθεραπεία (LED-therapy), οι ραδιοσυχνότητες και η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία (electroporation ή αλλιώς ηλεκτροφόρεση-σονοφόρεση).

Βέβαια, επειδή μου αρέσουν πάρα πολύ τα συνδυαστικά πρωτόκολλα, με σκοπό να έχω το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, μακρύτερης διάρκειας και ελάχιστου χρόνου αποθεραπείας, στο «fractional CO2 LASER» ή στο «micro-needling», εντάσσω πάντοτε και τις μεσοθεραπείες (είτε με ενέσιμη μορφή είτε με μη ενέσιμη- electroporation ή αλλιώς ηλεκτροφόρεση-σονοφόρεση), τη φωτοθεραπεία (LED-therapy), για να ενισχύσω το κομμάτι λάμψης-φωτεινότητας και την πιο γρήγορη επούλωση, αλλά και την περαιτέρω παραγωγή κολλαγόνου-ελαστίνης. Και υπάρχουν ακόμα εφαρμογές που ταιριάζουν συνδυαστικά σε όλες τις θεραπείες, ενισχύοντας πάρα πολύ τα αποτελέσματα, όπως είναι το PRP, δηλαδή η αυτόλογη μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνονται κατόπιν αιμοληψίας του ασθενούς μας και στη συνέχεια, αφού απομονωθούν οι αυξητικοί παράγοντες, ενισχύονται με ειδικούς ενεργοποιητές κι εφαρμόζονται παράλληλα με την οποιαδήποτε τραυματική μέθοδο θεραπείας. Οπότε, επειδή εκεί έχω ανοιχτές διόδους, από την επιφάνεια μέχρι τον στόχο μας, που είναι το χόριο, οι αυξητικοί παράγοντες απορροφώνται άμεσα, αλλά παράλληλα τους πολύ ενισχυμένους τους εγχύω  ενέσιμα  στα σημεία που είναι πολύ πιο έντονα το προβλήματα. Με την πρακτική αυτή επιτυγχάνονται εξαιρετικά αποτελέσματα στο κομμάτι των μαύρων κύκλων και της περιοφθαλμικής αναζωογόνησης και αντιγήρανσης, όπως και στο άνω χείλος (το λεγόμενο χείλος του καπνιστή), καθώς και στον λαιμό ή στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, που είναι πολύ δύσκολες περιοχές στην ανταπόκριση σε θεραπείες. Άρα, πρακτικά, παντρεύουμε πάρα πολλές μεθόδους για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα και να μειώσουμε τον χρόνο αποθεραπείας. Δηλαδή, όταν κάνω μία θεραπεία βαθιάς αναζωογόνησης και αντιγήρανσης, σίγουρα θα αρχίσω με ένα πρωτόκολλο βαθέως καθαρισμού, όπου θα εντάξω συνδυασμό χημικών και φυτικών πήλινγκς, θα κάνω τη μικροδερμοαπόξεση με υδροβολή, και μετά θα συνεχίσω με κάποιον τρόπο μικροτραυματισμού, είτε πιο επεμβατικό είτε λιγότερο επεμβατικό, που θα αφορά επιδερμίδα και χόριο. Επίσης, στις περιπτώσεις που έχω έντονα προβλήματα σύσφιξης, θα πάω ακόμη πιο βαθιά, σε λιπώδη ιστό και μυϊκή περιτονία, χρησιμοποιώντας τις ραδιοσυχνότητες ή το HIFU, αντίστοιχα με τη βαρύτητα του προβλήματος, και θα ολοκληρώσω με τη μεσοθεραπεία, γιατί αφενός μεν η επιδερμίδα έχει προετοιμαστεί στο μάξιμουμ για να απορροφήσει ό,τι της δώσω, και κατ’ επέκταση χρειάζεται τα ενισχυμένα δραστικά συστατικά για να αναδείξει τα αποτελέσματα της συνολικής θεραπείας. Σίγουρα το PRP θα συντελέσει σε  περαιτέρω επαύξηση των αποτελεσμάτων και θα κλείσω στο τέλος με τη λεγόμενη φωτοθεραπεία, όπου συνδυάζοντας και συγκεκριμένου τύπου προϊόντα, εντείνονται τα αποτελέσματα της γρήγορης αποθεραπείας κι επούλωσης, της λάμψης και της φωτεινότητας.

Ερ.: Ποιες είναι οι ασφαλέστερες ενέσιμες θεραπείες, που πραγματοποιούνται στο δέρμα;

Σ.Γ.: Όσον αφορά τις ενέσιμες θεραπείες, έχουμε κι εκεί μια μεγάλη γκάμα θεραπειών με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όμως, κάθε μία έχει διαφορετικό στόχο και σκοπό. Όσον αφορά τις ρυτίδες έκφρασης, κορυφαία θεραπεία είναι η θεραπεία με τη βοτουλινική ουσία τύπου Α΄, το «botox» όπως είναι γνωστό ευρέως, το οποίο δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα όχι μόνο σαν άμεση αντιμετώπιση στις δυναμικές ρυτίδες, δηλαδή σε αυτές που βλέπουμε να διαφαίνονται όταν κάνουμε μια  έκφραση, αλλά και μακροχρόνια προλαμβάνουμε κάποιες ρυτίδες να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάθος. Άρα, έχουμε και άμεση αντιμετώπιση των ρυτίδων, αλλά και προληπτική μακροχρόνια δράση εναντίον τους. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι το «botox» είναι μια θεραπεία, η οποία όσο γίνεται και ανανεώνεται σε βάθος χρόνου, γιατί έχει διάρκεια ζωής 6 με 8 μήνες περίπου, βελτιώνοτας σταδιακά τα αποτελέσματα της. Και αυτό, γιατί ακριβώς δίνοντας τη δυνατότητα να ξεκουραστεί το δέρμα από τα συνεχή τραύματα, που υφίστανται από τη σύσπαση των μυών στα ίδια σημεία, σταδιακά επουλώνεται κι αναπλάθεται στα σημεία αυτά. Ειδικά στα πιο νέα άτομα, που έχουμε πιο δυναμική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, βλέπουμε τις ρυτίδες διαρκώς να λειαίνονται και να αυτοβελτιώνονται. Αν εμείς εντάξουμε και μια περαιτέρω φροντίδα, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, εκεί μπορούμε ακόμα και να εξαφανίσουμε τις στατικές ρυτίδες που έχουν δημιουργηθεί. Τέτοιες είναι όλες οι θεραπείες νέο-κολλαγονογένεσης, που αφορούν συνδυασμό λέιζερς, Micro-Needling, ραδιοσυχνότητες, το HIFU, που είναι οι εστιασμένοι υπέρηχοι, ενισχυμένες με το PRP, με τις μεσοθεραπείες ή και με τη φωτοθεραπεία. Δηλαδή, είναι μία πολύ μεγάλη γκάμα θεραπειών, η οποία δρα σφαιρικά και συνδυαστικά η μία με την άλλη, ανά περίπτωση και ανά βαρύτητα ασθενούς. Επιλέγω, λοιπόν, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, που εξηγώ αναλυτικά και πραγματοποιώ στον κάθε ασθενή μου.

Άρα, το «botox» είναι μια λατρεμένη θεραπεία, η οποία σίγουρα σε μακροχρόνια βάση διαρκώς αυτοβελτιώνει τα αποτελέσματά της. Και να πούμε ότι μια από τις συχνές απαιτήσεις των ασθενών μου είναι ότι δεν θέλουν να έχουν «παγωμένο» πρόσωπο. Φυσικά, η καινούργια τάση στην αισθητική δερματολογία είναι να μην έχουμε «πλαστικά» και πλήρως ακινητοποιημένα πρόσωπα, δηλαδή να αφήνουμε πιο φυσικά τα χαρακτηριστικά μας, ελαττώνοντας την ένταση των εκφράσεων. Δουλεύουμε, λοιπόν, τονίζοντας τα φυσικά όμορφα χαρακτηριστικά και μειώνουμε ή εξαλείφουμε τις ατέλειες του προσώπου. Άλλωστε και σε εμένα δεν αρέσουν τα «παγωμένα» πρόσωπα και τα «πλαστικά» χαρακτηριστικά.

Επίσης, μία άλλη εξαιρετική ενέσιμη θεραπεία είναι τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως, για να δώσουμε όγκο και να γεμίσουμε ρυτίδες, για την αναδόμηση του οβάλ του προσώπου, για το περίγραμμα και τον όγκο των χειλέων.

Επιπλέον έχουμε και την ενέσιμη μεσοθεραπεία, η οποία διαρκώς βελτιώνεται σε ποιότητα, αποτελεσματικότητα και διάρκεια αποτελέσματος .

Ερ.: Από την εμπειρία σας, ποια μέθοδος αντιγήρανσης είναι η πιο δημοφιλής στους πελάτες σας, αλλά και ποια θεωρείτε εσείς αποτελεσματικότερη;

Σ.Γ.: Για μένα, όπως είπα πριν, ο συνδυασμός πολλαπλών μεθόδων είναι αυτός που συνεργικά θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μακρύτερης διάρκειας και με τον μικρότερο χρόνο αποθεραπείας. Μια από τις πολύ αγαπημένες μου μεθόδους, αν ο ασθενής μπορεί να πει ότι θα ανεχτεί τρεις με πέντε μέρες ερεθισμό, που έγκειται σε ήπιο οίδημα, κοκκινίλα και μικρές εφελκίδες, είναι το «Fractional» λέιζερ, το οποίο ενισχύω με πολυπαλμικό φως, με μεσοθεραπεία και στο τέλος με φωτοθεραπεία. Και πάντα, το πολυαγαπημένο μου, που το συνδυάζω με όλων των τύπων της θεραπείες, για να ενισχύσω σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα, είναι το PRP, η αυτόλογη μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Ερ.: Υπάρχει κάποια θεραπεία προσώπου ή σώματος, που θα προτείνατε για την περίοδο των εορτών, αλλά και για περιπτώσεις που ένα άτομο επιθυμεί ταχύτατη αναζωογόνηση και λάμψη, αλλά έχει ελάχιστο χρόνο για να το πετύχει;

Σ.Γ.: Κατ’ αρχήν, αν θέλουμε μια πολύ επεμβατική θεραπεία, θα πρέπει να αρχίσουμε αρκετά νωρίς. Δηλαδή, χρειαζόμαστε τουλάχιστον έναν μήνα πριν, αν θέλουμε να είμαστε ιδιαίτερα επεμβατικοί κι ερεθιστικοί. Τώρα, όμως, επειδή είμαστε οριακά, θα πρότεινα κάτι το οποίο δεν είναι τόσο παρεμβατικό. Άρα, σίγουρα θα άρχιζα από τη βάση κάθε θεραπείας, που είναι ένα προσωποποιημένο πρωτόκολλο καθαρισμού προσώπου, που έγκειται σε συνδυασμό δερματοαπόξεσης με υδροβολή, ενζυμικών και χημικών πήλινγκς, το HYDRA-FACIAL για τον περαιτέρω βαθύ καθαρισμό και διείσδυση δραστικών συστατικών και, φυσικά, στο τέλος, για να ενισχύσουμε το κομμάτι λάμψης και φωτεινότητας, σίγουρα μεσοθεραπεία. Αντίστοιχα με τις ανάγκες του καθενός, θα διαλέξουμε τον τύπο της μεσοθεραπείας ή και το PRP, ενώ ολοκληρώνοντας με τη  φωτοθεραπεία, θα έδινα την τελική πινελιά ενός εντυπωσιακού αποτελέσματος.

Το κάθε πρωτόκολλο σχεδιάζεται πολύ προσεχτικά, με βάση τις ιδιαίτερες  ανάγκες του δέρματος και το τι μπορεί να διαθέσει οικονομικά ο κάθε ασθενής, αλλά και πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι πόσες μέρες αποθεραπείας μπορεί να ανεχτεί ο κάθε ασθενής. Υπάρχει, συνεπώς, μεγάλη γκάμα επιλογής θεραπειών, που εξαρτώνται από το αν έχω μια βδομάδα ή δέκα μέρες στη διάθεσή μου, ή αν είναι «day before», δηλαδή ακριβώς 24 ώρες πριν από μια κοινωνική εκδήλωση. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να επιδιώξουμε θεραπείες για λάμψη, τροφή κι ενυδάτωση, κάνοντας θεραπείες μη ενέσιμες, για να αποφύγουμε πιθανές εκχυμώσεις και οιδήματα. Θεραπείες όπως το JET-PEEL, το HYDRA-FACIAL, η φωτοθεραπεία, η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία, καθώς και οι ραδιοσυχνότητες χαρίζουν ένα όμορφο, υγιές και λαμπερό φρέσκο δέρμα.

Ερ.: Στις διάφορες τεχνικές που εφαρμόζετε, χρησιμοποιείτε ειδικά μηχανήματα και πόσο ασφαλή είναι αυτά;

Σ.Γ.: Χρησιμοποιώ πάρα πολλά μηχανήματα και μάλιστα κάθε μήνα λείπω σε συνέδρια για να μπορώ να βρω ό,τι καλύτερο υπάρχει σε μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας, αλλά και σε προϊόντα ή και υλικά. Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι το πρώτο πράγμα που με απασχολεί είναι η ασφάλεια. Δεν υπήρχε περίπτωση αν κάτι δεν είναι απόλυτα εγκεκριμένο, αξιόπιστο, και αν δεν έχει τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για έγκριση χρήσης στην Ε.Ε. από τον αντίστοιχο οργανισμό ελέγχου, να το επιλέξω ως θεραπεία για τους ασθενείς μου. Οπότε, σίγουρα όλα τα επιλεγμένα μηχανήματα είναι απόλυτα ασφαλή κι αποτελεσματικά. Αλλά, σαφέστατα, χρειάζεται και ο ασθενής μας να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που θα του δοθούν. Πάντα προτιμώ να δίνω γραπτές και ξεκάθαρες οδηγίες στους ασθενείς μου.

Ερ.: Μετά από όλα όσα μας είπατε, σε ποιον βαθμό θεωρείτε πως μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός, με τη βοήθεια της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, να καταπολεμήσει τις συνέπειες του γήρατος στο δέρμα;

Σ.Γ.: Σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Πραγματικά έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δώσουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Απλά, όπως τόνισα και πριν, πρέπει να κατανοήσει ο ασθενής μας ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε πρωτόκολλο πλήρως εξατομικευμένο. Το ότι μία μέθοδος ανταποκρίνεται σε έναν γνωστό, φίλο, συγγενή, δε σημαίνει ότι πανομοιότυπη μέθοδος ανταποκρίνεται και σε εμάς. Συνεπώς, αυτό που ζητώ από τους ασθενείς μου είναι να μου δείξουν τι τους ενοχλεί και να με αφήσουν, εφόσον με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, να τους καθοδηγήσω στο ιδανικό ιατρικό πρωτόκολλο. Γιατί το ιατρικό πρωτόκολλο, από όλους όσοι είμαστε βαθιοί γνώστες και πλήρως εξειδικευμένοι στο αντικείμενο της αισθητικής δερματολογίας, είναι κάτι το οποίο γίνεται με πάρα πολύ μελέτη και πάρα πολύ κόπο, μόνο από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Έτσι, πάντοτε  αυτό που λέω στους ασθενείς μου είναι: «Εσάς μη σας απασχολεί η θεραπεία που πρέπει να γίνει και με ποια σειρά, γιατί εγώ είμαι εδώ για να σας καθοδηγήσω και να δημιουργήσω για εσάς ένα πλήρως εξειδικευμένο και προσωποποιημένο πρωτόκολλο, όπου συνεργικά θα συνδυαστούν και θα δράσουν πάρα πολλές μέθοδοι και θεραπείες για το τελικό αποτέλεσμα». Γιατί το πιο συχνό που συμβαίνει είναι να έρχεται κάποιος ασθενής και να μου λέει: «Εγώ ήρθα για να κάνω ενέσιμο υαλουρονικό». Στις περιπτώσεις αυτές τους λέω: «Αφήστε με να σας καθοδηγήσω για το ποια είναι η ιδανική μέθοδος για το  αποτέλεσμα που επιθυμείτε», με δεδομένο το γεγονός πως ο τρόπος που θα γίνει και το πώς θα δράσει συνεργικά με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θεραπείας παίζει τεράστιο ρόλο για να υπάρξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με τη μακρύτερη δυνατή  διάρκεια.

About Author

Δρ. Τίνα Γελέκη, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Η ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΛΕΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ SIENNA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΚΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ­ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ ΚΑΙ KINGSTON HOSPITAL OF LONDON, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ. ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ,ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑ.

Related posts