Οι κίνδυνοι των τατουάζ στην υγεία μας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης SYNCHROTRON ,διενεργείται σταδιακή και διαρκής διάχυση τοξικών ουσιών από τα μελάνια των τατουάζ στην αιματική κυκλοφορία και στη συνέχεια εναπόθεσή τους στους λεμφαδένες, όπου παραμένουν σε μόνιμη βάση, δημιουργώντας σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας.

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που περιέχουν οι χρωστικές ουσίες των τατουάζ, συμβάλλουν σε σημαντική μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακριβώς γιατί εναποτίθενται σε μόνιμη βάση στους λεμφαδένες ,που αποτελούν τους σημαντικότερους σταθμούς παραγωγής αμυντικών κυττάρων.

Εδώ και χρόνια μελετάται η συμπεριφορά των χρωστικών ουσιών των τατουάζ και πολλές μελέτες έχουν ανακοινωθεί , ιδίως από το 2013 και πέρα. Ωστόσο, είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί την εξαιρετικά αξιόπιστη τεχνική της νανοτεχνολογίας για να ανιχνεύσει με ειδικό τύπο ακτίνων ακόμα και τα πιο μικρά σε μέγεθος σωματίδια και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.Φάνηκε λοιπόν ξεκάθαρα, πως σταδιακά αλλά με σταθερό ρυθμό διαχέονται τα μικροσωματίδια των μελανιών στην αιματική κυκλοφορία, ταξιδεύουν και μεταναστεύουν διαρκώς για να καταλήξουν εν τέλει στους λεμφαδένες, κρίσιμους κόμβους του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Από αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια – μάλιστα μετρήθηκαν εκατομμύρια σε μερικά  εκατοστά –  αποτελούνται τα  συντηρητικά και άλλοι τοξικοί  παράγοντες των μελανιών των τατουάζ  όπως το νικέλιο, το χρώμιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο, σύμφωνα με τους ερευνητές .

Η επιχρωμάτωση των τατουάζ αποτελείται από διάφορες οργανικές και ανόργανες χρωστικές ουσίες οι οποίες μπορούν να  επιμολυνθούν  με διάφορες  τοξικές ουσίες.

Εκτός από τον αιθάλη(κάρβουνο), το δεύτερο συνηθέστερο συστατικό που χρησιμοποιείται στα μελάνια τατουάζ, είναι το διοξείδιο του τιτανίου, μια λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται επίσης σε πρόσθετα τροφίμων, αντηλιακά και χρώματα διαφόρων χρήσεων.

Αυτό το χημικό έχει συσχετιστεί με καθυστερημένη επούλωση, φαγούρα και ερεθισμό του δέρματος.

“Όταν κάποιος θέλει να κάνει ένα τατουάζ, πρέπει να  είναι  πολύ προσεκτικός  όταν επιλέγει  το που θα το κάνει, ειδικά σε ότι αφορά τις αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης”, δήλωσε ο συγγραφέας Hiram Castillo, ερευνητής στο European Synchrotron Radiation Facility της Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

“Κανείς δεν ελέγχει τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι ίσως θα έπρεπε.”

Οι επιστήμονες στη Γκρενόμπλ, με τους συναδέλφους του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνου στο Βερολίνο, χρησιμοποίησαν μετρήσεις φθορισμού ακτίνων Χ για να εντοπίσουν τα σωματίδια των χρωστικών  στο δέρμα και τους λεμφαδένες που βρίσκονται στο λαιμό, κάτω από τα χέρια και κατά μήκος της πτυχής μεταξύ των μηρών και της κοιλιάς.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι  τα μικρότερα  σωματίδια ,της τάξεως της  νανο-κλίμακας, μετανάστευαν από τα τατουάζ  στους λεμφαδένες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μια τεχνική που ονομάζεται υπέρυθρη φασματοσκοπία μετασχηματισμού Fourier  για να αξιολογήσει τις αλλαγές στους ιστούς κοντά στα σωματίδια τατουάζ σε μοριακό επίπεδο.

Ανέφεραν «ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία» τόσο για τη μετανάστευση όσο και για τη μακροπρόθεσμη εναπόθεση τοξικών ουσιών, που σχετίζονται με τα τατουάζ, στο σώμα.

Τώρα που έχει διαπιστωθεί η παρουσία τους, το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουμε  ακράδαντα στοιχεία για τις  μη αναστρέψιμες ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της  χρόνιας φλεγμονής, στον οργανισμό,  είπαν.

Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, τα τατουάζ θεωρούνται τάση της μόδας και όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που συμμετέχουν στο φαινόμενο της «έξαρσης» των τατουάζ.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, περίπου το 40% στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ, κρυμμένο ή σε εμφανές σημείο.

Συμπερασματικά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά την επιλογή των κατάλληλων μελανιών για τη χρήση τατουάζ. Απαραίτητη είναι και η χρήση αποστειρωμένων βελόνων μιας χρήσης για να εξαφαλιστεί η μη μετάδοση νοσημάτων μέσω αίματος. Αυτή την στιγμή, ο FDA διερευνά την ποιότητα σε όλα τα μελάνια για χρήση τατουάζ, προκειμένου να ανακοινωθεί η επίσημη λίστα των μελανιών για τα τατουάζ που δεν κρύβουν κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

About Author

Δρ. Τίνα Γελέκη, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Η ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΛΕΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ SIENNA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΚΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ­ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ ΚΑΙ KINGSTON HOSPITAL OF LONDON, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ. ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ,ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑ.

Related posts